Search for:
spinner

Wetenschappelijke oude muziek

wo 22 okt 2008

Bij de middag oude muziek van donderdag 23 oktober een wetenschappelijke kijk op oude muziek in de programma’s Entrata en Concertzender Live.

In Concertzender Live zijn twee opnamen te horen van het Festival Oude Muziek Nu van afgelopen juni. Het eerste concert werd gegeven door Brisk Recorder Ensemble, samen met The Spirit of Gambo. Zij gaven een concert getiteld "2 bij 2", een vergelijkend warenonderzoek met muziek van een aantal componisten uit de Renaissance en de vroeg-Barok. Hier laten de musici horen wat twee verschillende componisten met hetzelfde muzikale gegeven doen.
In het tweede concert neemt Cappella Gabrieli u mee naar het laboratorium van de muziek. In de Prophetiae sibyllarum onderzoekt Lassus langs welke toonsoorten hij een compositie nog kan sturen zonder ongelukken te maken. Ernaast hoort u werken als de motetten Ave Maria van Palestrina, Ave maris stella van Sheppard en het prachtig serene Requiem van Clemens non Papa.
Concertzender Live, donderdag 23 oktober, 14u – 16u.
Nog meer experimenten bij Entrata: hier zijn Italiaanse madrigalen van Giaches de Wert, Luca Marenzio, Luzzasco Luzzaschi en Don Carlo Gesualdo te horen. In de handen van deze componisten ontwikkelde aan het eind van de zestiende eeuw het madrigaal zich tot een uiterst expressief genre vol muzikale experimenten.
Te horen zijn uitvoerders als het Quink Vocal Quintet, La Venexiana en Collegium Musicale Köln olv Wolfgang Fromme.
Entrata, Italiaanse Madrigalen, donderdag 23 oktober, 13u – 14u.