Search for:
spinner

Veilig muziek luisteren tijdens het fietsen

ma 4 sep 2023
Thema: Algemeen

Ben jij een echte muziekliefhebber en ga je iedere dag op de fiets naar je werk? Dan is de kans vrij groot dat je of je koptelefoon op hebt of een paar oordopjes in hebt, zodat je kunt luisteren naar je favoriete muziek. Nu klinkt dit in eerste instantie natuurlijk hartstikke onschuldig, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is er een verschil tussen het luisteren naar klassieke muziek of wanneer je luistert naar muziekgenres waarbij de bas net even een stukje harder is. Vooral wanneer je dan ook het volume wat harder hebt staan, omdat je anders door de wind die langs je oren waait, weinig tot niets hoort, is het belangrijk wel te zorgen dat alles veilig blijft. Nu is het niet direct een probleem wanneer er iemand langs je heen wilt en het fietspad is breed genoeg, maar wordt het anders wanneer het om een ambulance gaat of wanneer je niet hoort dat er een auto aankomt, terwijl jij net wilt oversteken.

Kies voor de juiste oortjes op de e-bike

Wanneer je op de e-bike van Amslod naar je werk gaat, dan behaal je al snel een snelheid van tot wel 25 kilometer per uur. Reden genoeg dus om goed te kijken naar het type oortjes dat je dan in hebt. Kies je voor oordopjes met noiscanceling, zorg er dan wel voor dat je deze optie uit kunt zetten. Ook wanneer je dan namelijk geen muziek luistert, wordt alle geluid dat van buitenaf je oren wil binnendringen, waar mogelijk buiten gehouden. Niet bepaald veilig wanneer je op de fiets zit en dus deelneemt aan het verkeer. Om veilig te kunnen luisteren zijn ‘bone conduction’ oordopjes de beste keuze. De oordopjes worden ook veel gedragen door hardlopers en zorgen ervoor dat je het geluid om je heen goed blijft horen.

Beperk het volume

We kennen het allemaal wel, wanneer er een lekker nummer voorbij komt op de radio, zetten we al snel het volume een stuk harder. Nu is dat thuis niet zo erg, maar wel gevaarlijk op het moment dat je op de fiets zit. Zorg er dus voor dat je het volume niet te hard zet, zodat je het omgevingsgeluid goed kunt horen. Mocht er dan een scooter achter je zitten of een andere fietser die je wil inhalen, dan hoef je niet bang te zijn dat je het niet hoort. Ook voorkom je op deze manier dat je afgeleid raakt en even niet goed oplet wat er verder om je heen gebeurt.

Kies voor een passende afspeellijst

Wanneer je fanatiek sport, is het heerlijk om hier een bijpassende afspeellijst voor te kiezen, zodat je net even dat beetje extra motivatie krijgt om door te gaan. Het volume gaat dan vaak wat hoger en je gooit alles eruit wat je in je hebt. Dit is natuurlijk niet nodig op het moment dat je met de fiets naar het werk gaat bijvoorbeeld. Naast het beperken van het volume, is het dus ook verstandig om rekening te houden met de keuze van muziek. Zo kun je kiezen voor een wat rustigere afspeellijst, maar doet het luisteren van een podcast het ook altijd goed op de fiets.