Search for:
spinner

Thema 23 aug: “Hell” van Boudewijn Tarenskeen

vr 18 aug 2023

Boudewijn Tarenskeen( 1952) heeft naam gemaakt als componist voor het theater, voor de concertzaal en voor film. Op 29 maart 2023 werd in het Amsterdamse Muziekgebouw HELL uitgevoerd door de sopraan Bernadeta Astari en pianist Gerard Bouwhuis.

HELL (2020, rev. 2023) is een ‘performance-recital’ gebaseerd op Dantes Divina Commedia, waarbij Tarenskeen een keuze heeft gemaakt die naast de beschrijving van de hel, vagevuur en hemel, ook aandacht besteedt aan religieuze en politieke kwesties uit Dantes tijd. De sopraan wordt bovendien geregisseerd door een meester in de Javaanse vechtkunst, de Pencak Silat.

Tareskeen studeerde in Den Haag bij Peter Schat, Louis Andriessen en Konrad Boehmer en schreef voor vooraanstaande orkesten, ensembles, solisten, theatergezelschappen en kunstenaars als Ramses Shaffy, Hadewich Minis, Adelheid Roosen en Wende Snijders. Hij verwierf daarnaast naam met meerdere muziekdrama’s. Voor Mattheus Passie, een lezing voor 19 zangers ontving hij in 2009 de Matthijs Vermeulenprijs.

Aangezien HELL ongeveer 70 minuten in beslag neemt, wordt deze compositie omlijst met een tweegesprek tussen de componist en Leo Samama over de verschillende aspecten van HELL, en aangevuld met twee andere vocale werken van Tarenskeen en werk van Olivier Messiaen en Richard Strauss.

 

Luister woensdag 23 augustus 20.00 uur