Search for:
spinner

The Three Burials of Melquiades Estrada

zo 24 jun 2007

Three Burials of Melquiades uit 2005. In datzelfde jaar is deze film in de prijzen gevallen in Cannes, voor beste acteur (Tommy Lee Jones) en beste script (Guillermo Arriaga). De film is geregisseerd door acteur/ regisseur Tommy Lee Jones uit Texas.
Aan de Amerikaans-Mexicaanse grens raakt grenswachter Mike Norton (Barry Pepper) betrokken bij de dood van Melquiades Estrada. Het slachtoffer wordt vlug begraven en in het stadje beschouwt men het incident als afgesloten. Het gaat immers maar om een illegale arbeider. Maar wanneer ranch medewerker Pete Perkins (Tommy Lee Jones), een goede vriend van Estrada, erachter komt wat er met hem is gebeurd gaat hij achter Mike aan. Hij dwingt Mike het lichaam op te graven en samen met het lijk trekken ze naar het Mexicaanse geboortedorp van Estrada om hem daar opnieuw te begraven.
Alhoewel ‘The Three Burials of Melquiades Estrada’ geen openlijk politieke stelling inneemt, is de film wel degelijk een aanklacht tegen de immigratiepolitiek van de Verenigde Staten. Maar in de handen van Tommy Lee Jones is de film op de eerste plaats een ambachtelijke western, waarbij "ouderwetse" begrippen als eer, loyaliteit en vriendschap centraal staan.
In de film Three Burials of Melquiades speelt Tommy Lee Jones de zwijgzame koeienherder Pete Perkins als een man die nooit heeft geleerd om zijn gevoel te uiten. Hij kan zijn emoties slechts kwijt in gebaren en stoïcijnse blikken. De vriendschap tussen Pete Perkins en de illegale Melquiades Estrada is oprecht.
Als Pete Perkins ontdekt dat grenswachter Mike Norton zijn beste vriend Melquiades Estrada heeft vermoord, wil hij maar één ding: gerechtigheid. Mike moet het lijk opgraven en samen met het lijk reizen ze te paard naar het Mexicaanse dorpje waar Estrada vandaan komt. De weg er naar toe is een bizarre horrortocht.
De componist van de soundtrack Marco Beltrami voelt zich hierin wel thuis. In de muziek van Beltrami hoor je naast strijkinstrumenten ook typische instrumenten als mandoline en accordeon. In de soundtrack wordt de muziek van Beltrami afgewisseld met liederen uit Texas en uit het grensgebied waar het verhaal zich afspeelt. Op de plaats van bestemming krijgt Melquiades Estrada een waardige begrafenis en Pete Perkeins schenkt Mike Norton eindelijk vergiffenis.