Search for:
spinner

Tcheka

vr 25 apr 2008

Vrijdag 9 mei om 20 uur: Tcheka in Concertzender Live. Deze jonge Kaapverdiaanse zanger/gitarist gaf een concert in Nederland op 16 december jl. De Concertzender nam het op.

De batuque is naast de funana de belangrijkste muziekstijl op Santiago, het grootste en meest Afrikaanse eiland in de Kaapverdische archipel. De stijl wordt van oudsher alleen door vrouwen uitgevoerd na afloop van het werk op het land. Zittend in een cirkel slaan zij op de tchabeta, een bundel van doeken die afhankelijk van dikte en het soort stof verschillende percussieve klanken produceert. Aldus begeleiden zij hun dansen en liederen, waarin zij de dagelijkse beslommeringen in het dorp bezingen.
De jonge zanger en gitarist Manuel Lopes Andrade, ook wel bekend als Tcheka, plaatst de batuque in een hedendaagse muzikale context. Als zoon van de geliefde violist Nho Raul Andrade maakte hij al op jonge leeftijd kennis met de oude tradities van zijn land. De ritmes van de batuque vormen de basis voor zijn dynamische gitaarpartijen en zijn frisse en aanstekelijke songs over de schoonheid van Kaapverdië.
Hij wordt begeleid door Lucio Vieira – bas, backing vocals &
Marcos Alves – percussie.
Luister vrijdag 9 mei om 20:00 via de Concertzender.