Search for:
spinner

Stabat Mater – Nieuw Amsterdams Jeugdkoor

do 24 feb 2022

vrijdag 11 maart 2022 20:15, Pieterskerk Utrecht -luister-

Uitzending: 8 april 2022.

Pergolesi – Stabat mater

Anaïs de la Morandais, dirigent
m.m.v. Barokensemble van het conservatorium van Amsterdam
Vrijdag 11 maart, aanvang 20.15 uur
Onder leiding van Anaïs de la Morandais en begeleid door studenten oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam samengesteld door Antoinette Lohmann, zingt Nieuw Amsterdams Jeugdkoor het wereldberoemde Stabat Mater van Pergolesi, waarbij de 12 delen afwisselend door koor en solisten worden gezongen. Het Stabat Mater wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit het barokke repertoire.

Malcolm Bruno arrangeerde het Stabat Mater voor solisten en driestemmig vrouwenkoor. Hij liet zich hierbij inspireren door de bewerking van J.S. Bach Tilge, Höchester, meine Sünden (BWV 1083). Op basis van Bach’s altvioolpartij en uitgebreid onderzoek naar verschillende manuscripten, voegde Bruno Malcolm een ​​derde stem toe aan de originele twee, waardoor de partijen die hij arrangeerde voor koor, een rijkere textuur kregen.

Het programma begint met Immortal Bach, een bijzondere zetting van Bach’s Komm, sußer Tod, van de hand van Knut Nystedt en wordt gecompleteerd met instrumentale werken en het prachtige Magnus Dominus van Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville. In beide composities zingen ook de 16 tenoren en bassen van NVA.

Nieuw Amsterdams Jeugdkoor wordt beschouwd als een van de beste jeugdkoren van Europa. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een van de beste jeugdzang- en kooropleidingen van ons land en partner van onder meer Nationale Opera & Ballet en Conservatorium van Amsterdam.

Opname: Theo van Soest, E07147