Search for:
spinner

Shaft

za 2 feb 2008

De maand februari staat bij Let’s movie in het teken van BLAXPLOITATION.
Deze samentrekking van de woorden black en exploitation vormt de naam van een omstreden filmgenre. Onstaan rond 1970 is Blaxploitation een logisch voortvloeisel uit de civil rights movement van die tijd. Mensen met een donkere huidskleur in Amerika waren het zat om als underdog door het leven te gaan. De tijdgeest gonsde van kreten als ‘I’m black and I’m proud’ en artiesten als James Brown waren immens populair met hun trotse teksten en vette grooves.
In de blaxploitation films van die tijd zag je de idealen van zwart Amerika terug. Niet letterlijk roven en schieten zoals de helden op het witte doek in films als ‘Shaft’, ‘Sweet Sweetback’s Baadassssss song’ en ‘Coffy’, maar wel zo sterk en onverschrokken. Tot aan 1970 had een zwarte acteur nooit de hoofdrol en was al helemaal geen held, maar eerder een bediende of een zwerver.
In deze eerste Let’s Movie van onze ‘februari blaxploitation maand’ draaien we de soundtrack van ‘Shaft’, de originele versie uit 1971, met muziek van Isaac Hayes.
“SHAFT” won een Academy Award in 1971 en is geregisseerd door Gordon Parks. Deze actiefilm met elementen uit de film noir vertelt het verhaal van een zwarte privé detective, John Shaft. Zijn terrein in de film is Harlem, New York en hij krijgt het ondre andere aan de stok met de Italiaanse maffia. Shaft wordt ingehuurd door een zwarte gangster om zijn vermiste dochter terug te brengen. De film is gemaakt naar het boek ‘Shaft’ van Ernest Tidyman die ook meeschreef aan het scenario.
De beroemde soundtrack is helemaal geschreven, geproduceerd en uitgevoerd door Isaac Hayes en uitgebracht op het Stax-label. Isaac Hayes was begin jaren zestig begonnen bij Stax met eenvoudige klusjes maar viel al snel op door zijn enorme talent. In no time was Hayes een van de belangrijkste songwriters voor artiesten bij het Staxlabel zoals Otis Redding en Sam & Dave. Pas later ging Isaac Hayes ook zijn eigen nummers zelf uitvoeren en met de soundtrack van Shaft werd hij in één klap een internationale superster.