Search for:
spinner

Sergio Cuevas

do 16 apr 2009

Harpe Indienne du Paraguay, L’Extraordinaire Sergio Cuevas, 1972, Arion (CBS Schallplatten) 30T131
Op de hoes staat de titel van de plaat en de naam van de artiest groovy te wezen in ronde jaren zestig letters, groen en oranje op een zwart achtergrond. Maar dan gaat je oog naar de foto rechtsboven. Daar knielt een jong Indiaanse meisje met ontbloot bovenlijf voor een weefgetouw. Het doek dat ze om haar middel heeft gewikkeld is het iets versleten evenbeeld van het doek dat op het getouw is gespannen. Geen idee of ze daadwerkelijk de weefster is of een toevallig passerende dorpeling – heel vaag op de achtergrond zie je dat ze zich in een Indianen-dorp lijkt te bevinden.
Want hier gaat het om: muziek geïnspireerd door de tradities van de Guaraní, de autochtone bevolking van Paraguay. Ooit was dit volk te vinden door heel Latijns Amerika en noordelijk Zuid Amerika. Nu leven de mestizo nazaten – sterk vermengd met Europeaanse bloed dus – in delen van Uruguay, Bolivia, Argentina en Brazilië. En in Paraguay, waar zelfs Guaraní naast het Spaans de officiële taal is. Maar in tegenstelling tot de buurlanden is de muziek van Paraguay zeer Europees – en wordt die sowieso op Europese instrumenten zoals de harp en de gitaar gespeeld. Dit is het resultaat van de enorme impact van de missies van de Jezuïeten in het land, die de muziektradities van de Guaraní omarmden… en het volk in ieder geval geheel tot die instrumenten wisten te bekeren.
Een eigen interpretatie van Europese instrumenten bleef gelukkig niet uit. Al zeer vroeg heeft men een Paraguayaanse versie van de Europese harp gecreëerd. Deze harp heeft een veel grotere klankkast, geen pedalen, en is gesponnen met 32 – 38 snaren. Dat dit een ander klank produceert is wel logisch – zeker omdat hij vaak wordt ingezet bij polka’s. Afijn, op deze plaat dus composities van (voornamelijk) Sergio Cuevas zelf, geïnspireerd door de muziektradities van de Guaraní, gespeeld op de Paraguayaanse harp.
Daarna gaat u luisteren naar een aantal tracks van de cd Paraguay Harp of Los Duarte. (Sally Farrar)