Search for:
spinner

Ramses Shaffy

zo 23 okt 2005

Ramses Shaffy in Het Paleis van de Weemoed.
Elf afleveringen, om de twee weken, vanaf 16 oktober.

Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat Ramses Shaffy zijn theaterdebuut maakte, met de musical Olé la Marguérita. Het is nauwelijks te geloven en eigenlijk ook niet zo belangrijk, ware het niet dat de Concertzender er aanleiding in ziet om binnenkort een muzikale serie te starten over deze illustere acteur, zanger, tekstdichter en componist.
Hij is niet in een hokje te stoppen. Iedereen kent zijn vrolijke, uitbundige liedjes, zoals Sammy, Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder en Wij zullen doorgaan. Veel minder bekend zijn de jazzy nummers die hij begin jaren zeventig maakte met het trio Louis van Dijk; de experimentele muziek die hij met het beginnende Focus opnam; de prachtige versie van Sammy die Blossom Dearie ooit in een sublieme vertaling op de plaat zette; het ingetogen Brief uit New York, dat Ramses rond 1980 op zijn repertoire had staan en waarvan lange tijd werd gedacht dat het nooit op muziek was gezet. 

In het programma Paleis van de Weemoed wordt vanaf 16 oktober om de twee weken een speciale ‘Shaffy Suite’ ingericht, waarin de bijzondere muziek die Ramses in de loop der jaren gemaakt heeft volledig tot zijn recht kan komen. De nadruk zal daarbij liggen op het onbekendere werk. Er zullen nummers te horen zijn die nooit op geluidsdragers zijn verschenen. Hiervoor is een beroep gedaan op diverse privé-collecties. Aan de hand van zijn muziek wordt geprobeerd een profiel te schetsen van deze vaak zo ondoorgrondelijke levenskunstenaar. Zijn beste biografie wordt immers gevormd door de liedjes die hij in de loop der jaren geschreven heeft. Dagboekaantekeningen zijn het, zo benadrukt hij zelf.
Ter voorbereiding op deze serie wordt behalve met de hoofdpersoon ook gesproken met een aantal van de mensen die in de loop der jaren intensief met hem hebben meegewerkt, zoals Polo de Haas, Louis van Dijk, Nico van der Linden en Joop Admiraal. Op de website www.shaffy.nl zal na iedere aflevering een interview te lezen zijn over het thema dat die uitzending centraal stond.
Het Paleis van de Weemoed is iedere zondagavond te beluisteren van zes tot zeven (herhaling vrijdagmiddag van twaalf tot één). De Shaffy Suite zal hierin vanaf 16 oktober om de twee weken te beluisteren zijn, in elf afleveringen van ruim een kwartier.
Voor meer informatie, mail naar sylvester@schrijft.nl.