Tikhon Khrennikov | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Wie was Tikhon Khrennikov?

Tikhon werd geboren in 1906 en maakte naam als componist en pianist. Het begon allemaal met gitaar en mandoline binnen de familie en na enkele jaren lonkte het conservatorium in Moskou (1932-1936). Je kan je de vraag stellen waar hij zijn reputatie aan te danken heeft, zijn compositorische kwaliteiten of het feit dat hij een ultiem partij-instrument werd binnen de muziekwereld. Hij voelde zich comfortabel in een rol van meegaandheid met het systeem, en verdedigde de cultuurpolitiek van de USSR waar hij ook maar kon.

Dat leverde hem uiteindelijk ook de positie op als voorzitter van de componistenbond  (1948). In die positie ging hij toppers als Prokofiev en Shostakovich wel eens vertellen hoe ze moesten componeren. Maar hij wist dat hij op een dunne slappe koord liep in die positie. Zo zij hij tegen zijn vrouw vlak na zijn benoeming: ‘dit is een vergiftigd geschenk waar ik nog wel eens last van kon gaan krijgen’. Buiten het publiekelijk schofferen van collega-componisten (vb. Alexander Lokshin), haalde hij zich de woede op de hals van componisten (of diens familie) die in de problemen kwamen en waar hij simpelweg niets door deed.

Hij stierf in 2007 en tot dan bekampte hij de Russische avant-gardisten. Dat leverde hem in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw nog flink wat politieke baantjes op als apparatsjik. Hij liet drie symfonieën na, wat concertos, behoorlijk wat opera’s en balletten, maar eigenlijk niets dat kwalitatief de tand des tijds wist te doorstaan.

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan