Kalevi Aho | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Wie is Kalevi Aho?

Geboren in 1949, de Fin Kalevi Aho ontdekte vroeg de mandoline. Maar eenmaal dat gebeurde lonkte compositie om de hoek. Naast de mandoline kwam er de viool, en later ook nog de piano. Toen was hij klaar voor het conservatorium, eerst aan de Sibelius academie en nadien in Berlijn. Zijn bekendste leermeester was allicht landgenoot Einojuhani Rautavaara.

Lesgeven is ook een passie en compositie kwam nadien erbij. En net zoals zijn bekende leermeester houdt hij van grote orchestrale werken. Zo schreef hij 20 symfonieën en 37 concertos. Maar verder is er ook geen gebrek aan opera’s, vokaal werk en kamermuziek. Zijn stijl wordt wel eens weggezet als neoclassicistisch van aard, ook al evolueerde dat doorheen de tijd richting modernisme en postmodernisme, waarbij hij steeds vaker aansloot bij componisten als Alfred Schnittke. Ook al wordt hij steeds vaker vergeleken met Dmitry Shostakovich maar dan met een eigen vorm van formalisme.

Hij is dan misschien niet de meest bekende Finse componist, zijn rol doorheen de generaties van Finse componisten is niet te onderschatten. Zijn muziek is geladen en gepassioneerd, en de interesse gaat van de VSA tot Azië wegens zijn persoonlijk muzikale vertelstijl. Zijn composities zijn een springplank voor de huidige jonge generatie Finse componisten zoals Mika Poljola en Sauli Zinovjev.

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan