Benny Golson | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Wie is Benny Golson?

Vroeger, toen er nog slagersjongens door de stad fietsten, floten die allemaal de ‘Blues March’. Toen er dus nog op straat gefloten werd. Een enkeling floot ‘I Remember Clifford’. Daar werd met ontzag tegenop gekeken. Die liedjes hadden gemeen dat ze oorspronkelijk door Benny Golson geschreven en uitgevoerd waren.

Ware broedplaats
Benny Golson werd in 1929 in Philadelphia geboren en kreeg vanaf zijn negende pianoles, om vijf jaar later naar de tenorsaxofoon te switchen. Philly was na de oorlog een ware broedplaats voor jonge en veelbelovende tenoristen. Je had daar Sax Young en Hen Gates, die onbekend bleven en Jimmy Heath, Bill Barron, Golson en John Coltrane, die naam maakten. Plus Jimmy Oliver, waar iedereen zijn inspiratie vandaan haalde – en die eveneens onbekend bleef. Al die gasten ontmoetten elkaar op jam sessies, in plaatselijke bandjes en bij elkaar thuis. Wanneer Coltrane, die toen nog altsax speelde, zich bij Huize Golson meldde, moest hij van ma Golson altijd ‘On The Sunny Side Of The Street’ vertolken, in de opvatting van Johnny Hodges. Mevrouw Golson was daarvan nogal gecharmeerd.

Rap tempo
Enfin, Golson doorliep het hele spectrum. Rhythm and Blues om te beginnen, met Bull Moose Jackson, Lionel Hampton en Earl Bostic (“een duivel op de saxofoon”). Bostic zette ook zijn eerste arrangement op de plaat, ‘Remember’. Trompettist Dizzy Gillespie was twee jaar zijn werkgever, maar doorslaggevend voor zijn carrière was het jaar dat hij bij de Jazz Messengers van drummer Art Blakey zat. In rap tempo schreef hij daar ‘Whisper Not’, ‘Moanin”, ‘Along Came Betty’, ‘Stablemates’ en ‘Are You Real?’ voor, plus de reeds genoemde composities. Stuk voor stuk jazzstandards, inmiddels.

Lucratief werk
Vervolgens leidde hij samen met bugelblazer Art Farmer jarenlang zijn Jazztet. Dat wisselde hij af met lucratief werk in de studio’s. Voor de televisieseries ‘Mannix’, Ironside’, ‘M*A*S*H’ en ‘Mission: Impossible’ componeerde Golson de muziek.
Sinds 1975 is de tenorist weer actief op de jazzpodia. Met de regelmaat van de klok maakt hij wereldtournees. Het lijkt erop dat hij dat nog een tijdje vol gaat houden ook. Tenminste, wanneer die ellendige Covid eenmaal de wereld uit is.

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan