Wereldmuziek NL! Aflevering 18: Dutch Jazz/World 99
Dutch Jazz-World 1999 cover
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
Er zijn in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnamen van niet-westerse en multiculturele muziek van Nederlandse bodem. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren. In de loop der jaren zijn er door muziekorganisaties een aantal compilatie-cd’s gemaakt die niet voor de handel zijn bedoeld.
In deze aflevering disk-2 van de dubbele compilatie-CD Dutch Jazz/World 99, een promotiealbum bedoeld voor buitenlandse radiostations, in 1999 samengesteld door Radio Nederland Wereldomroep i.s.m. Conamus en Nederlands Pop Instituut (NPI).
– Cubop City Big Band –
Cubop City Big Band is een succesvolle internationale salsa bigband van twintig muzikanten. Oprichter en drijvende kracht is fusiondrummer Lucas van Merwijk. De Nederlandse band speelt jazz, latin en son en geeft over de hele wereld optredens.
– O Septeto –
Afro-Braziliaanse ritmen vormen de basis van de muziek van de formatie O Septeto, opgericht door Jan Dumée (gitaar, compositie). Zeven gerenommeerde jazz & fusion musici en zangeres Sônia Genu, spelen eigen composities op basis van stijlen als maracatú, frevo, baião en aluja.
– Banabila/Saka –
Samenwerking tussen de vanuit Rotterdam opererende componist, geluidskunstenaar en producer Michel Banabila en de Turkse multi-instrumentalist Yasar Saka.
– Byzantium –
Ambient wereldmuziek uit Rotterdam door Hanyo van Oosterom (componist, percussie, basgitaar, toetsinstrumenten, elektronica producer, fluit, gitaar) en Michel Banabila (componist en elektronica- producer)
– Chris Hinze –
Een van Nederlands meest veelzijdige en succesvolle muzikanten, actief in de jazz, pop, reggae en new age. Hinze staat erom bekend zijn eigen, onafhankelijke koers te varen met steeds weer nieuwe samenwerkingsprojecten.
– Gerardo Rosales –
Gerardo Rosales, percussionist (conga en bongo) uit Venezuela woont sinds 1996 in Nederland. Begeleid door diverse muzikanten is hij op zijn platen en tijdens optredens belangrijke promotor van de ritmes en speelwijzen uit zijn geboorteland.
– Josee Koning E Grupo –
Josee Koning wordt in Nederland en Brazilië geprezen vanwege haar interpretatie van de Braziliaanse muziek. Ze maakt sinds 1980 deel uit van de groep Batida waarmee ze drie albums maakt en optredens verzorgt in binnen- en buitenland. In 1995 verschijnt haar eerste soloplaat.
– Ivan Lins –
De Braziliaanse zanger, componist en pianist Ivan Guimarães Lins is geboren in 1945 in Rio de Janeiro. Hij beleeft zijn eerste doorbraak als componist met het lied "Madalena" (Ivan Lins en Ronaldo Monteiro), opgenomen door de bekende Braziliaanse zangeres Elis Regina
– Mark Alban Lotz –
De Nederlandse fluitist Mark Alban Lotz verbindt met zijn muziek jazz en eigentijds klassieke muziek. Daarbij verlegt hij vaak grenzen met muzieksoorten uit de hele wereld, waaronder jazzy interpretaties van Afro Cubaanse religieuzes folklore.
– Bente Kahan, Di Gojim –
Di Gojim is een klezmerorkest dat met theatrale uitvoeringen van Jiddische liedjes en klassieke ballades wereldwijde successen boekt. Het optreden met de bekende joodse zanger Bente Kahan (zang, gitaar) tijdens het Internationale Jiddisch Festival te Amsterdam, wordt later uitgebracht als de live-CD Bente Kahan & Di Gojim.
– Noujoum Rai –
De negenmansformatie van Marokkaanse, Molukse en Nederlandse muzikanten uit Utrecht brengt traditionele raï en chaabi uit Marokko met moderne Westerse invloeden.
– Fra Fra Big Band –
Onder leiding van ex-welzijnswerker Vincent Henar beginnen enkele jonge Surinamers in de Amsterdamse Bijlmermeer in 1980 de muziekgroep Fra Fra Sound. De formatie groeit uit tot een toonaangevende Afro-Caribische jazzband. Caribische en Surinaamse ritmiek vormen de basis van het muzikale concept. Daaroverheen klinkt eigentijdse, geimproviseerde Amerikaanse en Europese muziek, moderne West-Afrikaanse stadsmuziek, spirituele gezangen en gospel. Ter bekroning van het tienjarig jubileum wordt als speciaal project de Fra Fra Big Band opgericht met Charles Green als muzikale leider. Onder deze naam werden gerenormeerde blazers aan het septet toegevoegd
– Gustavo Toker, Juan Pablo Dobal –
De Argentijns bandoneon-speler Gustavo Toker brengt, begeleid door pianist Juan Pablo Dobal, een programma met zelfgearrangeerde traditionele tango’s en milonga’s en werk van Astor Piazzolla.
Vooraanstaande muziekjournalisten uit Buenos Aires beschouwen Toker als één van de beste vertolkers van Piazzolla’s erfgoed.
Dutch Jazz/World 99 (COS 079)
CD 2:World
01] Lucas Van Merwijk And His Cu-Bop City Big
Band – Asi Es La Humanidad – 6:22
02] O Septeto – Lyra – 5:33
03] Banabila, Saka – Idrissi BB Mix – 5:28
04] Byzantium – Byzantium – 4:12
05] Chris Hinze – Remix Aoyama – 3:08
06] Gerardo Rosales – Pa’ Los Munequitos – 3:08
07] Don Willard – Opa Tjaka – 4:40
08] Josee Koning E Grupo, Ivan Lins – Lua
Soberana – 3:52
09] Mark Alban Lotz – Chango In The Dark – 5:47
10] Bente Kahan, Di Gojim – Bessarabie – 4:18
11] Noujoum Raï – Ouled El’ Alam – 4:50
12] Fra Fra Big Band – Pili Pili – 6:59
13] Gustavo Toker, Juan Pablo Dobal – La Monada –
4:24