Als onderdeel van ‘Vrije Radicalen’ kunt u vandaag luisteren naar ‘Under the Lemontree #5; Een nieuw deel van een avontuurlijke reeks grenzeloze programma’s, waarin de begrippen ‘sfeer & flow’ centraal staan. Under the Lemontree neemt de luisteraars mee op een muzikale reis, waarin bijna onmerkbaar gewisseld wordt van stijl en genre. Vanavond maken we reizen in ons hoofd middels muzikale verleidingen en komen we soms terecht in onverwachte, soms dromerige situaties. Doe de gordijnen maar vast dicht.
We vertrekken meteen naar die kleine, vriendelijke, groene planeet: Gong. De ‘gekte’ van de eerste Gong-edities zit er bij deze allerlaatste Gong-cd nog steeds in. Helaas is de Grote Pot Head Pixie (Daevid Allen) recent overleden en blijft de planeet met al zijn eigenaardigheden alleen nog in onze dromen bestaan.
Dat de Stones niet vies waren van een tripje werd in de jaren zestig breeduit gemeten in de krant; het deed de populariteit alleen maar goed. Dat geldt in mindere mate voor hun enige ‘psychedelische’ release: Their Satanic Majesties Request. Het was een zware bevalling, waarbij de heren zelden tegelijkertijd in de studio waren. ‘Zing maar even mee en kijk wat er gebeurt’. Ze keken wel, Beggars Banquet (de opvolger) was weer een normale Stones plaat.
Voor folk zitten we goed bij onze zuiderburen. Drie dames uit Kalmthout vormen samen de groep ‘Laïs’. Daarmee zingen ze oud, maar ook zelf geschreven werk in stemmige samenzang. Hun aanpak zou je vrijzinnige, modern, klassieke folk kunnen noemen. Ze stonden in het voorprogramma van Sting en – dat was bijna niemand opgevallen – zongen in de aftiteling van ‘Flikken’.
Pablo Padovani verzamelde vier uitstekende musicerende dames om zich heen en maakte in die samenstelling de Franse groep ‘Moodoïd’, met muziek die behoorlijke dromerig is. Het hoesje van de cd roept iets op van zacht en zoet en daarmee is de sfeer aardig gezet.
Paul Desmond was jarenlang de altsaxofonist bij Dave (Take Five) Brubeck. Zijn fluwelen toon was erg geliefd en op tal van cd’s terug te vinden. Omringt door Zuid-Amerikaans aandoende gitaren blaast hij in Outubro/October de blaadjes zachtjes de lucht in.
Het Rotterdamse ‘Half Way Station’ begon als een grap, maar liep zoals veel grappen uit de hand. De band staat nu regelmatig in Parijs en is daar erg populair vanwege hun eigenzinnige aanpak. Reden om een volgende cd daar ook op te nemen. In Nederland moeten we nog wakker worden, maar dan kan storm en twijfel iets aan bijdragen.
Kevin Ayers begon bij Soft Machine, maar zijn vrolijke, beetje luie levensstijl paste daar niet goed bij en hij begon een solo-carrière, daarin bijgestaan door ex-Soft Machiners. Zijn eigen Lady Rachel is een sprookjesprinses op de schommel. Haar kan weinig overkomen, maar waar droomt ze eigenlijk over?
Onze eigen Nederlandse Beatles, Nits, worden ondanks een ogenschijnlijke populariteit nog steeds schromelijk onderschat. Hun ‘Sergeant Pepper’, is ‘Giant Normal Dwarf’; een album vol lagen en – zoals Zappa zou zeggen ‘many overdubs’. Een van de absolute hoogtepunten in de Nederlandse muziekgeschiedenis, met muziek die vertelt over jeugdherinneringen en een sprookjeswereld.
Net als Daevid Allen en Edgar Froese overleed recent Demis Rousos. De Volkskrant besteedde daar nogal wat aandacht aan. Voordat hij op het verkeerde, muzikale pad terecht kwam had hij een bandje, Aphrodites Child, samen met ene Evangelos Papathanassiou. Die laatste kennen we beter als ‘Vangelis’. Hun muziek was helemaal in de eind jaren zestig stijl; beetje experimenteel en wat bombastisch hier en daar, met veel experimenten van Vangelis’ nieuwe speeltje: de synthesizer. De Griekse groep verbleef in Engeland om de eventuele censuur van het regime in Griekenland toen te ontwijken. Vangelis kwam zijn studio niet uit om een nieuwe plaat voor te bereiden en filmmuziek te componeren. Op het podium stond dus iemand anders. De groep scoorde met het dwingende ‘het is vijf uur’ niet in hun gastland; bij ons kwam het tot nummer 12 in de Top 40.
Net als zovelen waagden ook The Zombies zich in 1967 op het ‘psychedelische’ pad met hun thema-plaat Odessey & Oracle (1968). Misschien wel door de fout gespelde titel ging dit magnum opus van de band teloor in de vaart der volkeren. In ieder geval totdat de plaat, onder enige druk, een jaar later in Amerika uitgebracht werd en de single afkomstig van Odessey, Time of the Season, een ware hit werd. The Zombies bestonden, na de teleurstelling van het debacle op dat moment echter niet eens meer! Veel later, in 2004, werd de hele plaat voor het eerst live uitgevoerd tijdens een soort reünie met en voor de terminaal zieke gitarist Paul Atkinson. Hij overleed in hetzelfde jaar.
Melody Prochet’s project ‘Bee’s Garden’ was goed genoeg om te dienen als voorprogramma van Tame Impala. Kevin Parker (in feite de Impala op zich) bood aan Prochet te helpen bij een nieuwe plaat. Die werd opgenomen in zowel de garage-studio van Parker in Perth als het huis van Prochet’s oma aan zee in Zuid-Frankrijk. De plaat werd hier en daar goed ontvangen, maar de echokamer zit voor velen nog vol geheimen. Tijd om die eens te ontsluieren. Dit jaar zou haar tweede plaat uitkomen.
‘Tijdloos, nostalgisch en melancholiek’ waren de beschrijvingen voor de eerste lp van de Allah-Las uit Los Angeles. Beetje dat dromerige, California sunshine gevoel. Het werkt wel als een hedendaags tripje naar vroegere tijden en klanken.
Supersister. Wat moet je daar eigenlijk nog aan toevoegen? Alleen dit: fluitist Sacha van Geest blaast deze aflevering van de LemonTree gepast uit: rustig en waardig.
01. Gong “Syllabub” (David Sturt/Daevid Allen)
cd: I See You – Madfish SMACCD1023.
02. Rolling Stones “Sing This All Together (see what happens) ” (Mick Jagger/Keith Richards)
cd: Their Satanic Majesties Request – ABCKO UICY/93026.
03. Laïs “Doran” (Laïs)
cd: Dorothea – Virgin 7243 810171 0 4.
04. Moodoïd “Les Chemins de Traverse” (Pablo Padovani & Assier)
cd: Le Monde Möö – Entreprise 888430978225.
05. Paul Desmond “Outubro” (Fernando Brant/Milton Nascimento)
cd: From the Hot Afternoon – Verve by Request 543 467-2.
06. Half Way Station “Storms and Doubt” (Half Way Station)
cd: Moonshine – Excelsior EXCEL 96297.
07. Kevin Ayers “The Lady Rachel” (Kevin Ayers)
cd: Joy of a Toy – Harvest 724358277623.
08. Nits “House of Sleeping Beauties” (Nits)
cd: Giant Normal Dwarf – CBS 467496 2.
09. Aphrodites Child “It’s Five O’Clock” (Evangelos Papathanassiou/Richard Julian Francis)
cd: Sixties Top 100 – Vol. 2 – Universal 530 591-0.
10. The Zombies “Care of Cell 44” (Rod Argent)
cd: Odessey & Miracle – the Mono album – Repertoire REP 5089.
11. Melody’s Echo Chamber “Quand Vas Tu Rentrer? (Melody Prochet)
cd: Melody’s Echo Chamber – Weird World Record WEIRD019CD.
12. Allah-Las “Ela Navega” (Allah-Las)
cd: Allah-Las – Innovative Leisure IL2007.
13. Supersister “Higher” (Robert-Jan Stips)
cd: To the Highest Bidder – Esoteric Records ECLEC 2057.