Een oude LP-hoes opgegraven uit de archieven van de Concertzender. Basa Basa Soundz.
Op de hoes staan de leden van de Ghanese afrofunk band Basa Basa Soundz in prachtige kleren van kente stof voor een soort kiosk te poseren, instrumenten in de hand. In hun midden: goede vriend Fela Kuti, de legendarische Nigeriaanse saxofoonvirtuoos en uitvinder van afrobeat. Dit mag geen verrassing zijn, want Basa Basa Soundz was zowaar really big in Africa in de jaren zeventig. Volgens John Oko Nyaku, de helft van de tweeling die Basa Basa Soundz oprichtte, traden ze regelmatig op naast Miriam Makeba, Sunny Ade en Sir Warrior. Waarom kennen we ze dan niet?
Nou, de doorbraak in New York is niet gelukt. Na de kennismaking met Fela Kuti tijdens zijn verblijf in Ghana, is de band met hem mee teruggereisd naar Nigeria. Twaalf jaar hebben ze daar gewoond, gebruik gemaakt van de in Nigeria aanwezige moderne opnametechnieken, en stevig aan de weg getimmerd. Maar in de jaren tachtig zorgde de economische crisis in Nigeria voor steeds meer problemen in de muziekindustrie. Daarbij dachten ze dat na het grote succes in Afrika, Amerika misschien wel de volgende stap zou kunnen zijn. Dus zijn de Nyaku broers vol verwachtingen naar de VS vertrokken.
Helaas bleek het systeem daar zo te zijn, dat ze managers en agents wel drie tot zes maanden vooruit moesten betalen… en dat geld hadden ze niet. Oko – zo wordt hij het liefst genoemd – nam dan maar een baantje aan als bewaker om rond te kunnen komen. Hij had niet genoeg geld om zijn band te kunnen promoten, maar wel om zijn hobby als fotograaf te kunnen ontwikkelen – helemaal toen hij foto’s bleek te kunnen verkopen. Redacteurs in zowel Amerika als Afrika waren namelijk happig op de kiekjes die hij tijdens concerten kon nemen. Dankzij dat baantje als bewaker (bij Wells Fargo!) kon hij backstage komen. En, geloof het of niet – daar is Oko inmiddels wel een internationale ster mee geworden.
Maar we gaan terug nu in de tijd naar de jaren zeventig, toen pop, soul, jazz, rock en funk uit Amerika de muziek in Afrika behoorlijk begon te beïnvloeden. Full circle dus. Catch the groove!