Nuove Musiche | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner
Oud

Nuove Musiche

do 15 feb 2024 19:00 uur

Nieuwe cd’s met Oude Muziek. In deze aflevering twee recent verschenen CD’s. De eerste is gewijd aan de Antwerpse muziekdrukker Tielman Susato en is van het Utopia Ensemble. De tweede CD is gewijd aan de Boheemse componist František Ignác Antonín Tůma. Hierop horen we Andreas Scholl samen met het Czech Ensemble Baroque.

Liefhebbers van renaissancemuziek kennen Tielman Susato, vooral als drukker van bundels met dansmuziek, die vaak in programma’s te horen is. Maar die dansen zijn maar een klein deel van wat hij uitgaf. Belangrijker zijn de vele uitgaven van missen, motetten en chansons.
Bovendien was Susato niet alleen muziekdrukker, maar hij bespeelde ook verschillende instrumenten en was actief als componist.
Het Belgische Utopia Ensemble nam een CD op die helemaal aan Susato is gewijd. Er staan uitsluitend werken op die Susato heeft uitgegeven, met één uitzondering: een wereldlijk motet van Susato komt uit een bundel die in 1549 in Neurenberg verscheen.

Tielman Susato (1510/15-na 1570)
1. Mille regretz fera mon povre cueur

Thomas Crecquillon (ca. 1505-ca. 1557)
2. Je suis aymé
3. Mort m’a privé

Nicolas Gombert (ca. 1495-ca. 1560)
4. Triste départ

Tielman Susato
5. Père éternel
6. Uit Missa In illo tempore: Sanctus; Agnus Dei
Utopia Ensemble
(cd: “Salve Susato” – Ramée RAM 2205, 2023)

De Tsjechische dirigent Roman Válek heeft zich in de afgelopen jaren intensief bezig gehouden met het oeuvre van František Ignác Antonín Tůma (1704-1774).
Dat resulteerde in twee CD’s, die vorig jaar een vervolg kregen met een opname van drie motetten, de vesperpsalm ‘Dixit Dominus’ en een sinfonia. Deze werken zijn allemaal ontstaan in de tijd dat Tůma in dienst was van Elisabeth Christine van Brunswijk-Wolfenbüttel, weduwe van keizer Karel de Zesde, van 1741 tot 1750.
Twee van de motetten zijn voor altsolo gecomponeerd en daarin horen we Andreas Scholl.

František Ignác Antonín Tůma (1704-1774)
7. Motetto de tempore: Vilescit mihi mundus
8. Dixit Dominus
Romana Kružíková, sopraan (6). Andreas Scholl, altus. Ondřej Holub, tenor (6). Jiří Miroslav Procházka, bas (6). Czech Ensemble Baroque olv. Roman Válek
(cd: “František Tůma” – Aparté AP340, 2023)

aanvulling:
Tielman Susato (1510/15-na 1570)
9. Mon Amy
Jan Van Outryve, luit
(cd: zie 1-4)

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan