Wereldmuziek NL! Aflevering 21: The Dutch Jazz Connection.
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek. Er zijn in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnames van niet – westerse en multiculturele muziek van Nederlandse bodem. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren. In de loop der jaren zijn er door muziekorganisaties voor de promotie van de muzieksector een aantal compilatie-cd’s gemaakt.
In deze aflevering een selectie van latin-jazz van twee promotiealbums (dubbelCD’s uit 1996 en 1997) samengesteld door de Stichting Jazz en geïmproviseerde muziek In Nederland (SJIN) en de jazzafdeling van het Nederlands Impresariaat (NI).
De SJIN diende in 1971 met een vernieuwd bestuur het ‘Struktuurplan voor de Jazz in Nederland’ in bij het Ministerie van CRM. In de jaren 1975-1996 werd de professionele jazzmuzieksector – inclusief het podiumbestand – adequaat uitgebouwd. Maar de daaropvolgende reorganisaties in het Cultuurnotabeleid hebben een desastreuze uitwerking op de sector gehad. De jazzafdeling van het Nederlands Impresariaat subsidieerde en organiseerde concerten in schouwburgen en concertzalen. Beide organisaties zijn in 2008 opgegaan in Het Muziek Centrum Nederland (MCN). Tot 2013 was dit het kennis- en promotiecentrum voor Nederlandse professionele muziek.
Het Surinam Music Ensemble (SME) wordt in 1981 opgericht door slagwerker Eddy Veldman en bassist Pablo Nahar. De groep speelt een mengsel van jazz en traditionele Surinaamse kaseko, omgedoopt tot Paramaribop. De muziek bevat ook invloeden uit kawina, Caribische volksmuziek en Afrikaanse muziek.
Nueva Manteca is een Afro-Cuban jazz formatie die voortbouwt op muziek van grote pioniers van de Cubop muziek. Nueva Manteca breidt het originele Cubop concept uit, zonder daarbij het historische aspect van deze muziekstroom uit het oog te verliezen.
Onder leiding van ex-welzijnswerker Vincent Henar beginnen enkele jonge Surinamers in de Amsterdamse Bijlmermeer de muziekgroep Fra Fra Sound. Het eerste concert is in 1981 tijdens het Kwakoefestival in de Bijlmer. Fra Fra Sound gaat van moderne kaseko over op paramaribop. De groep moderniseert traditionele Surinaamse slagwerktradities als kaseko (dansmuziek), winti (rituele muziek) en kawina (amusementsmuziek). Bezettingswisselingen leiden tot nieuwe ideeen. Naast de toevoeging van jazzelementen uit de bebop en de modale jazz, komt het accent meer te liggen op ruimte voor improvisaties. Uit al deze verschillende muziekstijlen creeert de groep een zeer originele en verfrissende sound, Afro-Caribische jazz.
Bacán is een Braziliaanse fusion groep die hun jazzyklanken vermengen met ritmen als samba, maracuta, baiao, funk, reggae en andere Latijnsamerikaanse ritmen. De naam Bacán is portugees en betekent honderd procent OK. De leden zijn afkomstig uit verschillende Latijnsamerikaanse landen. Zangeres Lilian Vieira is afkomstig uit Rio de Janeiro, Brazilië, drummer Luis Luz en pianist Juan Pablo Dobal komen beide uit Buenos Aires, Argentinië en de wieg van Jose Luis Lopretti stond in Montevideo, Uruguay.
The Dutch Jazz Connection (NIJ 1996)
01. Surinam Music Ensemble – #3 Milonga 5:10
02. Surinam Music Ensemble – #4 P.D. 4:24
03. Surinam Music Ensemble – #5 Moanin’ 4:33
04. Nueva Manteca – #13 Opening 3:01
05. Nueva Manteca – #14 It ain’t necessarily so 6:50
06. Nueva Manteca – #15 Young and fine 6:08
The Dutch Jazz Connection (NIJ 1997)
07. Fra Fra Sound – #4 Up there (in yaw’s
atmosphere) 9:14
08. Fra Fra Sound – #5 Paja-gazz 4:58
09. Bacán – #10 Upa 5:35
10. Bacán – #11 El Mar 5:39