L’Esprit Baroque | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner
Oud

L’Esprit Baroque

do 14 mrt 2024 20:00 uur
Genres: Barok | Renaissance
Componisten/uitvoerenden: Diego Ortiz | Johann Sebastian Bach | Thomas Baltzar

De barokke geest in al zijn muzikale vormen. Sigiswald Kuijken Solo: een heel persoonlijk project. In deze aflevering van l’Esprit Baroque gaat onze aandacht naar de Belgische musicus en dirigent Sigiswald Kuijken. Hij is pas 80 geworden en heeft een prachtige cd uit: “Sigiswald Kuijken Solo”.

 

Sigiswald Kuijken met violoncello da spalla (© Georg Thum, bron: concerti.de)

Op zijn nieuwste cd voert Sigiswald Kuijken als solist een eigen selectie barokmuziek uit op viola da gamba, viool, cello da spalla en klavecimbel. Het gaat om werk van Heinrich Ignaz Franz Biber, Thomas Baltzar, Johann Sebastian Bach en Diego Ortiz.

Sigiswald Kuijken is een vooraanstaande Belgische musicus en dirigent. Hij heeft internationaal faam verworven dankzij historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken.
Kuijken, geboren in 1944 in een muzikaal gezin – ook z’n broers Wieland en Barthold groeiden uit tot topmusici – begon zijn muzikale opleiding op jonge leeftijd en studeerde viool en altviool aan de conservatoria van Brussel en Brugge. Hij kreeg erkenning voor zijn beheersing van barokmuziek en uitvoeringen op historische instrumenten, en werd een leidende figuur in de oude muziekbeweging van de 20e eeuw.
Kuijken wordt vooral geroemd om zijn bijdragen op het gebied van de uitvoering van oude muziek op authentieke instrumenten. In 1972 was hij medeoprichter van La Petite Bande, een van de eerste historische instrumentenensembles, met als doel barok- en klassieke muziek te spelen zoals die oorspronkelijk bedoeld was. Zijn nauwgezette aandacht voor historische uitvoeringstechnieken, het gebruik van darmsnaren en historische strijkstokken hebben een hoge standaard gezet op het gebied van historisch authentieke uitvoeringen.
Kuijken combineert een wetenschappelijke benadering met een passie voor muzikale uitmuntendheid. Dat heeft van hem een centrale figuur gemaakt in de heropleving van de oude muziek. De erfenis van Kuijken ligt in zijn toewijding om de muziek uit het verleden tot leven te brengen op een manier die resoneert met het hedendaagse publiek, waardoor hij ons begrip en waardering voor barokke en klassieke muziek verrijkt.

Zijn jongste cd geeft blijk van een uitzonderlijk meesterschap. Het album laat de vele talenten van Kuijken op verschillende instrumenten beluisteren. “Sigiswald Kuijken Solo” is duidelijk een persoonlijk project. Als je alle cellosuites van Bach zou willen beluisteren, hoor je ze hier niet op hun meest meeslepende vorm. Maar als het de bedoeling is tijd met Kuijken door te brengen terwijl hij favorieten van hem speelt op een divers instrumentarium, dan krijgt dit album en dus deze aflevering van L’Esprit Baroque een bijzondere waarde.

Diego Ortiz (1510-1570)
1. Trattado de glosas, Recercada primera para viola de gamba sola
2. Trattado de glosas, Recercada segunda, para viola de gamba sola
3. Trattado de glosas, Recercado tercera, para viola de gamba sola
4. Trattado de glosas, Recercado segunda sobre tenores

Thomas Baltzar (ca. 1631-1663)
5. Prelude voor viool in G-groot
6. Allemande voor viool in c-klein

Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704)
7. Passacaglia voor viool, ‘Rozenkranssonate’

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
8. Uit Cellosuite nr. 3 BWV 1009: Bourrées 1 en 2
9. Uit Cellosuite nr. 2 BWV 1008: Allemande
10. Viool Partita nr. 2 BWV 1004: Allemande, Corrente, Sarabanda

Sigiswald Kuijken, viola da gamba (1-4), viool (5-7), klavecimbel (9) en violoncello da spalla (8)
(cd: ‘Sigiswald Kuijken Solo’, Accent ACC 24400, 2024)

Aanvulling:
Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704)
11. Sonatae tam aris quam aulis voor 2 trompetten
Musica Antiqua Köln

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan