Malando… de échte! Deel 6 “Specials”.
Ons 6e deel over één van Neerlands best verkopende plaatartiesten uit het verleden heet ‘Specials’. Maar eigenlijk kan iedere aflevering wel ‘Special’ genoemd worden, de meeste LP’s hadden immers vaak een speciaal thema.
Deze keer horen we opnamen uit de jaren 1968 tot en met 1976 waarin Malando o.a. een LP opnam als eerbewijs aan de legendarische Duits-Hongaarse violist en orkestleider uit het begin van de vorige eeuw Barnabas von Gezcy. Op 1 juli 1969 viert het Malando-orkest zijn 30-jarig jubileum.
Hij vertrekt op 6 oktober voor de 3de maal naar Japan voor een omvangrijke tournee van 6 weken (34 concerten). Dit in schrille tegenstelling tot het teruglopen van de liveoptredens in Nederland, hoewel de radio-uitzendingen wel frequent doorgingen. Deze werden ook naar het buitenland gestuurd voor uitzending in vele landen. Dat Malando zich niet alleen met de tango bezig hield weten de luisteraars naar deze serie inmiddels maar al te goed. Vooral zijn radioprogramma’s bestonden voor het grootste deel uit Zuid-Amerikaanse ritmen van allerlei aard (ook Spaanse), de tango’s waren er slechts een onderdeel van.
In 1968 verschenen 2 LP’s, waarvan één in Japan, met uitsluitend Zuid-Amerikaanse muziek onder de titel ‘Fiesta’ en ‘Latin-American Stereo Festival’. In 1970 komt nog een United Nations Record ‘Expo ‘70’ uit met alle grote namen uit de toen populaire muziekwereld waaronder natuurlijk Malando. In 1971 ontvangt Malando nog een gouden plaat voor 60.000 in Nederland verkochte platen van ‘Malando speelt wereldberoemde tango’s’ (Philips 6401 130).
Ook uit Japan komt de LP onder de titel ‘Continental Tango Russian Mood’. Inderdaad, met alleen uit Rusland afkomstige, maar meestal wel bij ons bekende muziek op het tango-ritme. In 1973 wederom een gouden plaat, nu voor dezélfde eerder genoemde Philips LP, maar nu voor 100.000 exemplaren.
Tussendoor nog een LP met het échte Malando werk, dus alleen tango’s, maar niet alleen door hemzèlf gecomponeerde. We staan ook stil bij een LP die alleen in Finland verscheen met werk van de Finse componist Toivo Kärki.
We besluiten met wel een héél bijzondere ‘Special’ n.l. de éérste suite die Malando componeerde en als opus 88 bij de BUMA deponeerde. De suite dateert uit 1956 maar werd nooit door Malando zelf uitgevoerd, laat staan op de plaat gezet. Zijn orkest was daarvoor te klein. We horen een eigen opname van deze Suite uitgevoerd in 1976 door het Promenadeorkest o.l.v. Heinz Schröder. De naam van de Suite: “Castellana Suite” (in 4 delen).