Kees van der Poel en zijn Dream Guitar.
Op een leeftijd van 70+ realiseert Kees van der Poel met ‘Dream Guitar’, een verbluffend album onder eigen naam. Een heus debuut dus. Toch is Van der Poel geen groentje in de Nederlandse folkmuziek. Integendeel, je mag hem gerust een van de nestors van de Nederlands(talig)e folkmuziek noemen. Maar altijd maakte hij deel uit van een groep, een duo, een project. Dat begon al begin jaren zeventig met de formatie Wargaren. Ze produceerde één album dat toch tot een klassieker in de nationale folk geschiedenis gerekend wordt. Dat geldt zonder meer voor de twee volgende albums, dit keer met Wolverlei, wellicht de allerbeste folkgroep ooit van eigen bodem. Met De Link, een superformatie met onder andere de ritmesectie van Chimera en de later zo bejubelde Carel Kraayenhof in de gelederen, wil het minder vlotten. Iets meer succes kent de Eerste Utrechtse Trekzak Sociëteit, kortweg EUTS, een trio met Frans Tromp, Van der Poel en opnieuw Kraayenhof.
Dan wordt het stil rond Kees van der Poel. Tot hij rond de eeuwwisseling zijn oude studiemaat Leo Wijnkamp weer treft. Wijnkamp maakte furore in de jaren zeventig als internationaal erkend ragtime gitarist. Met hem vormt Van der Poel het duo The Ragtime Guitar Parlour, waarmee ze terugkeren naar hun eerste muzikale liefde, de blues en ragtime. Maar er staan ook moderne stukken op het repertoire. De inmiddels als epidemioloog gepensioneerde Van der Poel stort zich weer op zijn gitaar. Dream guitar was een lang gekoesterde wens. Met een aantal gastmuzikanten -waaronder Janos Koolen, Carel Kraayenhof, Gilles Rullmann en Frederique Spigt- neemt hij een album op met de gitaar als centraal instrument. Zelf zegt hij daarover: “.. Een liefde -voor de gitaar- die me na meer dan
60 jaar nog niet in de steek laat. Ik droom erover, ik droom ermee. Gitaardromen gaan niet altijd over het heldhaftig betoveren van een “crowd” vanaf een groot podium of knus rond een rokerig kampvuurtje. Vaker zit je in een hoekje te puzzelen en te luisteren naar wat je gitaar laat horen, als die min of meer haar eigen gang kan gaan.” De melodieën en liederen komen uit vele richtingen: Scandinavisch, Keltisch, Hollandse deunen, maar ook bewerkingen van enkele opmerkelijke eigentijdse composities. Maar vooral folkmuziek: “liederen, ballades en chants waren belangrijk voor het bewaren en doorgeven van levenslessen” aldus Van der Poel.
Speciaal voor deze uitzending, met een kort maar krachtig carrière overzicht van deze rasmuzikant, monteerde hijzelf enkele tracks. De liederen van Wargaren, Wolverlei en de Link kwamen merendeels uit veldwerkopnamen, die nu ondergebracht zijn in de Nederlandse Liederenbank. Van der Poel voegde ze samen met de door de genoemde groepen gearrangeerde en op geluidsdragers uitgebrachte opnamen.
Zie ook: http://www.liederenbank.nl
Zie ook een recensie van Dream Guitar in NewFolkSounds: https://www.newfolksounds.nl/kees-van-der-poel-dream-guitar/tip-cd/2021
Kees van der Poel – Folk Centrum Utrecht – FCU LP 001.
1. So Easy When You Know How (Leadbelly) 1:51.
Wargaren – Met stille trom – Universe Productions Hot 103.
2. Dag, O Langgewenste dag (trad, arr. Wargaren ) 3:36.
Wolverlei – Wolverlei – Stoof MU 7445.
3. Scheepje over zee- Boerenmai (trad. arr. Wolverlei) 4:46.
Wolverlei – Wind tegen – Universe Productions DLS50.
4. Drie Zusters (Trad. arr Wolverlei) 5:12.
5. De Ruiter langs de Straat (Trad. arr Wolverlei) 6:12.
De Link – demo opname Jurek Willig.
6. Het Bleekersmeisje-Mensen in een Rij (De Link, Van der Poel) 5:23.
Eerste Utrechtse Trekzak Society – live AVRO TV 1985.
7. Brandt Amstelveen (trad. Arr EUTS) 4:09.
The Ragtime Guitar Parlour – Live Acoustic Roots Concertzender 15 maart 2019.
8. Black and White rag (George Botsford, arr Wijnkamp-Van der Poel) 2:56.
Vluchtgoud (Van der Poel, Koolen, Wittermans, Sietsema) – Vluchtgoud – eigen beheer.
9. Woningloze in Vluchtgoud (Jan Slauerhoff, Van der Poel) 3:24.
Kees Van der Poel – Dream guitar – Pan Records PAN233.
10. Si bheag and si Mhor (O’ Carolan, arr. Van der Poel) 3:22.
11. Clarinde-De tijgerin (trad, arr Van der Poel, Koolen) 3:00.
12. Luilekkerland (Paul Brady, arr Van der Poel) 4:38.
13. Dexter’s tune (Randy Newman) 2:36.
14. Polska efter Timas Hans – Stinas Polska (trad – M. Marin, arr. Van der Poel, Koolen) 3:50.