Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 7 feb 2021 17:00 uur

Een os op het dak 23: De Os in tijden van Corona #10. Werken van Maya Verlaak, Lera Auerbach, Willem Jeths, Eric Whitacre & traditional/arr. André Thomas.

 

Vandaag de drieëntwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen een tweede druk.

Alweer een jaar lang houdt corona ons in de greep en de maatregelen worden almaar strenger en ondoorgrondelijker. Zo waren cd- en boekhandels, theaters en concertzalen de afgelopen maanden verplicht gesloten, terwijl snoep- en drankwinkels open bleven en voetballers ook na de avondklok de straat op mochten om ‘noodzakelijk geachte wedstrijden’ te spelen….

Ondertussen blijft de ene na de andere cd verschijnen. Zoals All English Music is Greensleeves van Maya Verlaak, waarvan in aflevering 21 al het titelnummer klonk. Vandaag het niet minder fraaie Song and Dance uit 2017.

De Nederlandse componist Willem Jeths had pech én geluk: in maart 2020 werd zijn gloednieuwe opera Ritratto afgelast. Nog nét op tijd kon een videoregistratie gemaakt worden, die op 21 maart online zijn wereldpremière beleefde. In oktober kon de opera alsnog worden uitgevoerd voor 250 man publiek. Derks was erbij en concludeerde: Ritratto is een waar meesterwerk. De opera is inmiddels ook op cd verschenen. Vandaag een scène hieruit, met o.a. de fenomenale sopraan Verity Wingate.

In het seizoen 2020-21 vierde zowel het Groot Omroepkoor als het Radio Filharmonisch Orkest zijn 75-jarig bestaan. Helaas kon dit niet groots gevierd worden, maar beide ensembles bleven – met of zonder publiek – optreden in de omroepseries AVROTROSVrijdagconcert, NTRZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert. Beide ensembles brachten bovendien een jubileum-cd uit.

Van het Radio Filharmonisch Orkest vandaag een opname van de Nederlandse première van Eva’s Klage van Lera Auerbach, gemaakt nét voor de eerste lockdown. Van het Groot Omroepkoor klinkt muziek van Eric Whitacre en André Thomas.

De 1e druk van de Os is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk. 

1. Maya Verlaak. Song and Dance.
Apartment House.

2. Willem Jeths. Ritratto scène 5 ‘The two of us together’.
Verity Wingate, sopraan. Polly Leech, mezzosopraan.
Paride Cataldo, tenor. Martin Mkhize, bariton.
Amsterdam Sinfonietta
olv. Geoffrey Paterson.

3. Lera Auerbach. Eva’s Klage.
Radio Filharmonisch Orkest olv. Karina Canellakis.

4. Eric Whitacre. Sleep.
Groot Omroepkoor olv. Benjamin Goodson.

5. Trad. arr. André Thomas. I’ve just come from the mountain.
Groot Omroepkoor olv. André Thomas.

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan