Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 1 nov 2020 12:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Hanna Kulenty | Kaija Saariaho

Een os op het dak 20: De Os in tijden van Corona #7.

 

Vandaag de twintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Het blijft jojo-en wat betreft de coronamaatregelen. Eerst moesten de concertzalen dicht, toen mochten ze 30 man publiek ontvangen, daarna met ontheffing 250 en vervolgens ging het maximum weer terug naar 30. Als concertorganisatie om gek van te worden – als musicus en als muziekpublicist idem dito.

Organisaties en musici blijven dapper oplossingen zoeken, vooral in online streaming. Maar er zijn ook concerten die wél doorgaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het 10-daagse festival November Music, dat van 6 t/m 15 november plaatsvindt in Den Bosch. In het slotweekend staat de Fins-Franse componist Kaija Saariaho centraal, met onder andere de wereldpremière van Reconnaissance (Rusty Mirror Madrigal), dat ze in opdracht van November Music componeerde. Derks sprak haar hierover voor haar blog Contemporary Classical.

Er klinken bijna 20 werken van Saariaho in November Music. IJs en corona dienende zal ze 13 november zelfs persoonlijk aanwezig zijn voor een openbaar interview. Een dag later presenteren het New European Ensemble en dirigent Christian Karlsen een portretconcert, met onder andere haar populaire vioolconcert Graal théâtre dat ze componeerde in 1997. Solist is de Noorse violist Peter Herrestahl. Vandaag een opname van de orkestversie met dezelfde solist.

Saariaho is een van de componisten die besproken worden in Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. Dat geldt ook voor de Pools-Nederlandse Hanna Kulenty, wier werk een onontkoombare zeggingskracht heeft. Ook van haar gaat deze maand een nieuw stuk in première voor een select publiek van 30 mensen, in het Grand Theatre te Groningen, Tap-Blow-Dance4. Derks interviewde ook Kulenty hierover: ‘Ik verzamel emoties.’

Vandaag hoort u een opname van Kulenty’s Concert voor Saxofoon en orkest uit 2015.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.

 

 

1. Kaija Saariaho. Graal théâtre, concert voor viool en orkest.
Peter Herresthal, viool. Oslo Filharmonisch Orkest olv. Clemens Mao-Takacs. 

2. Hanna Kulenty [zie foto, samen met Thea Derks]. Saxofoonconcert nr. 1.
Alina Mlecko, saxofoon. Warsaw Philharmonic Orchestra olv. Michał Dworzyński. 

 

Montage Thea Derks

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan