Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 4 okt 2020 12:00 uur

Een os op het dak 19: De Os in tijden van Corona #6. 

 

Vandaag de negentiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

In de vorige aflevering zag de toekomst er qua corona redelijk hoopvol uit. Helaas blijkt sindsdien het virus toch weer heftiger om zich heen te grijpen en zijn er weer strengere maatregelen afgekondigd. Gelukkig mogen concertzalen – met een ontheffing – toch publiek blijven ontvangen, maar het blijft een treurig gezicht, al die lege stoelen in grote zalen als TivoliVredenburg, Concertgebouw en Muziekgebouw aan het IJ.

Vorige keer besteedde Derks aandacht aan nieuw verschenen cd’s met onder andere muziek van Anahita Abbasi en Peteris Vasks. Ook de Nederlandse pianist Hannes Minnaar bracht recent een nieuw schijfje uit. Naast werken van Schumann en Ravel staat hierop het speciaal voor hem gecomponeerde Nox van Robert Zuidam, waarnaar de uitgave vernoemd is. Het vierde deel heet ‘Afscheid van Reinbert de Leeuw op Zorgvlied’.

Het stuk beleeft zijn wereldpremière pas op zeven november in Muziekgebouw aan het IJ, maar is al te horen in de uitzending van vandaag. Zuidam is een van de componisten die besproken worden in Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. Dat geldt ook voor de Koreaans-Duitse Unsuk Chin, van wie afgelopen maand de wereldpremière klonk van Subito con sforza in het Concertgebouw. Zij componeerde dit op verzoek van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarbij zij zich liet inspireren door de notitieboekjes van Beethoven.

In een interview met Thea Derks vertelde Chin dat het vaak lang duurt voor een compositie werkelijkheid wordt. Over haar celloconcert zei ze bijvoorbeeld: ‘Toen ik de cellist Alban Gerhardt voor het eerst hoorde spelen besloot ik meteen een celloconcert te schrijven, maar het kostte me acht jaar om het te realiseren.’

Chin voltooide haar Celloconcert in 2009 en maakte in 2013 enkele revisies. Deze versie werd opgenomen door Alban Gerhardt met het Filharmonisch Orkest van Seoel onder leiding van Myung-Whun Chung.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.

 

 

1. Unsuk Chin [zie foto]. Concert voor cello en orkest.

Alban Gerhardt, cello.
Filharmonisch Orkest van Seoel olv. Myung-Whun Chung.

2. Rob Zuidam. Nox. 

Hannes Minnaar, piano.

 

 

 

 

Montage, 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan