Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 5 apr 2020 12:00 uur

Een os op het dak 13: De Os in tijden van Corona.

 

Vandaag de dertiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, losjes gebaseerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht

In aflevering 12 stond zij stil bij het overlijden van Reinbert de Leeuw op 14 februari 2020. Zij schreef in 2014 de biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie; binnenkort verschijnt de derde druk, aangevuld met zijn wapenfeiten van 2014 tot 2020. 

Ondertussen is de wereld compleet veranderd door het Coronavirus. Alle concerten tot 1 juni zijn afgelast, het culturele leven ligt plat. Op 13 maart zou het Opera Forward Festival beginnen met de wereldpremière van de opera ‘Ritratto’ van Willem Jeths. Die had het geluk dat een video-opname van de generale repetitie alsnog in première kon gaan op YouTube.

De opera ‘Een lied voor de maan’ van zijn vroegere student Mathilde Wantenaar kwam te vervallen, daarom vandaag een registratie van ‘p e r s o n a r’, haar mini-opera uit 2016.  

De Zweedse Karin Rehnqvist componeerde ‘Silent Earth’ voor de NTR ZaterdagMatinee, maar ook dit ging niet door, vandaag haar ‘Salve Regina’ uit 2007.

Op zondag 29 maart overleed de Poolse componist Krzysztof Penderecki [zie foto], die in zijn muziek reflecteerde op onze tijd. Diezelfde dag stierf Frans Curvers, een van de grootste nieuwemuziekliefhebbers- en promotors van ons land. Nog op zijn negentigste stuurde hij lijstjes rond met aanbevolen werken, o.a. van Rzewski’s ‘Winnsboro Cotton Mill Blues’.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar met persoonlijke opdracht.  

 

1. Mathilde Wantenaar. p e r s o n a r.
J
udith Weusten, sopraan. Charlotte Basolo & Julia Kleinsmann, viool. Emma Kroon, cello. Jorge Hernandez, contrabas. Vocaal Jazzensemble olv. Eva Aggerman. Algehele leiding: Tijn Wybenga. 

2. Krzysztof Penderecki. Klaagzang voor de slachtoffers van Hiroshima.
Pools Nationaal Radio Symfonie Orkest olv. Antoni Wit. 

3. Frederic Rzewski. Winnsboro Cotton Mill Blues.
Ralph van Raat, piano. 

4. Karin Rehnqvist. Salve Regina.
N
ederlands Kamerkoor & Nieuw Ensemble olv. Ed Spanjaard.

 

Montage, 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan