Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Een Os op het Dak

zo 1 mrt 2020 12:00 uur
Componist: Reinbert de Leeuw

Een os op het dak 12: In memoriam Reinbert de Leeuw (1938-2020).

 

Vandaag de twaalfde aflevering van Een os op het dak van Thea Derks. Dit programma is losjes gebaseerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht, een introductie in gewonemensentaal.

In aflevering 11 zoomden we in op de nieuwe klankkleuren die vanaf begin 20e eeuw ontwikkeld werden. Vandaag een tussenstop, vanwege het overlijden van pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw op 14 februari 2020, over wie Derks in 2014 de biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie publiceerde. In april verschijnt de derde druk.

Reinbert was een bevlogen en onvermoeibaar voorvechter van moderne muziek, met een grote voorkeur voor de periode rond de vorige eeuwwisseling, toen de tonaliteit ging kantelen en Schönberg ‘uit noodzaak’ atonale muziek ging componeren.

Reinbert de Leeuw heeft met het rond 1974 geformeerde Schönberg Ensemble veelvuldig alle ensemblewerken van de naamgever uitgevoerd, maar brak ook steeds vaker een lans voor levende componisten. Hij bouwde nauwe banden op met eigenzinnige vernieuwers als György Ligeti, György Kurtág, Galina Oestvolskaja en Sofia Goebaidoelina.

Het componeren schoot er al snel bij in en in 1973 leek Reinbert het met zijn grootschalige orkestwerk ‘Abschied’ definitief vaarwel te zeggen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2003 verraste hij vriend en vijand met de op muziek van Schubert en Schumann geïnspireerde cyclus ‘Im Wunderschönen Monat Mai’. Hij componeerde deze voor zijn muze Barbara Sukowa en het Schönberg Ensemble. De cyclus bestaat net als Schönbergs ‘Pierrot lunaire’ uit 3 maal zeven liederen en ontleent er zelfs een paar motieven aan.

Vandaag als eerbetoon aan Reinbert een integrale uitvoering van deze cyclus.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar met persoonlijke opdracht. 

 

 

Reinbert de Leeuw. Im wunderschönen Monat Mai.

 

Barbara Sukowa, zang.

Schönberg Ensemble olv. Reinbert de Leeuw (vanaf de

piano).

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan