Componisten/uitvoerenden: Henk Bakker | Lucinda Guy | Lukas Simonis | Michel Banabila | William Blake
#220. Onafhankelijke geluidskunst, radiofonische projecten en andere audio-non-visuele misverstanden en vondsten. Een herhaling van 19 november 2014, naar aanleiding van onze radiofonische documentaire in de “Perverse Steden” reeks, die over Almere ging. De komende weken een drietal verkorte reminders van de voorafgaande afleveringen. De eerste trip was naar Dublin. Volgen nog; Tbilisi en Charleroi.
1. PERVERSE ANIMALS #2.
The Ireland Tapes.
Dr. Klangendum ging in 2013 een tijdje naar Ierland om zich daar te laten inspireren door in eerste instantie de locale ‘Perverse Animals’ scene, maar raakte dankzij alle serendipiditeit die dat met zich meebracht ook verstrikt in onderwerpen als Taxidermy, Automobielen en Riverdance. Het resultaat is een reeks radio programma’s waar zo ongeveer alles in gebeurt dat not-done is in ‘normaal’ radio land; van ambient achtige soundscapes die integer opgenomen interviews vergezellen tot een volledige vervaging van de grenzen tussen documentaire en fictie. Te verwachten zijn zes delen waarvan vanavond het tweede deel;
4. RIVERDANCE. De bakermat van de Ierse dans is inmiddels geglazuurd en met glittertjes versierd. We dwalen af, bewust of niet, gewoon om even aan het folkloristische te ruiken, of komen we toch weer terug bij onze stokpaardjes. We haten ze, die kitschige muziek met dat parmantige gehups, en dan die arrogantie, dude… Hoor het verhaal van Mr Riverdance Himself.
Credits;
korte interviews; Edwina Helen Neilan
acteur; Jim Whelton
Opname, mixes, muziek, edits en interviews door Henk Bakker & Lukas Simonis.
Dankbetuiging; Patricia Baker (Curious Broadcast).
2. Stubnitz Benefiet Tracks.
Michel Banabila – 11 T A P E (mix3).
Albert Novello, Jestern – multiplicity.
Lukas Simonis – LEØOTËUUP.
Robert Pravda – fiery red.
3. An island In The Moon door Lucinda Guy (excerpt)
.
William Blake schreef ‘An island In The Moon’ in 1785. Lucinda Guy maakte er een hoorversie van in 2014. Methode; houtje touwtje, ik zet de microfoon hier even neer, zegt U de tekst maar. Een dineruitnodiging werd meteen aangewend om een scene op te nemen. U heeft al die dure software op uw computer, heeft U ook iets goedkoops? (ja, audicity). Loodgieters en Treinmachinisten werden voor de microfoon gesleurd. Het resulteerde in een vierdelig hoorspel in de Engelse excentrieke traditie (denk; Vivian Stanshall) met als vervreemdend element dat veel stemmen een nogal Nederdiets accent hebben. Ongetwijfeld het resultaat van Lucinda’s verblijf in den vreemde (voor haar dan). De tekst van Blake is een vondst; een tijdloze atmosfeer met prettig gestoorde karakters in de beste absurdistische traditie.
Lucinda Guy is de persoon die Soundartradio (.org.uk) bestiert, een Engelse radiozender die het beste van een lokaal radiostation gemengd met een groot aandeel ‘kunst’radio in zich herbergt.