Die sanck een Liedt | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Die sanck een Liedt

zo 10 dec 2023 11:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Luigi Nono | William Bolcom

Federico Garcia Lorca (1898-1936)

Lorca’s  125 ste geboortedag

Artistieke duizendpoot (deel 2)

U luistert naar het tweede deel (zie het eerste deel op 26 november 2023) van het tweeluik over de dichter Federico Garcia Lorca. In het eerste deel hoorde u over Lorca in Granada, Madrid en Amerika, dus van 1898 tot 1930.

García Lorca’s terugkeer naar Spanje in 1930 viel samen met de val van dictator Miguel Primo de Rivera en het uitroepen van de Tweede Spaanse Republiek een jaar later. García Lorca werd benoemd tot directeur van een studententoneelgroep la Barraca (Universitaire theatergroep De Schuur).De toneelgroep werd gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs en had als opdracht om te toeren langs Spanjes meest geïsoleerde streken op het platteland. Lorca werd in augustus 1936 geëxecuteerd, de exacte datum is onbekend, hij werd gearresteerd op de 16e, er was geen eerlijk proces, geen onderzoek, hij werd gearresteerd en neergeschoten,  er zijn argumenten dat het op de 18e of 19e is gebeurd. Ze schoten hem neer vanwege zijn sympathie voor links, vanwege zijn anti-Franco-standpunt, omdat hij de brief van 300 Spaanse intellectuelen ter ondersteuning van het Volksfront had ondertekend en omdat hij openlijk homoseksueel was…. Hoewel er andere versies zijn. Nog steeds houdt het de gemoederen bezig.

Speellijst:

  1. Federico Garcia Lorca (arr. Willem Stoppelenburg) – ‘Los Pelegrinitos’ – Sopraan Josefien Stoppelenburg met pianist Willem Stoppelenburg.
  2. Noel Lee – ‘Amarillas’ (1960) (Lorca) 1. Agosto 2. Nocturno 3. Clamor 4. El Silencio 5. Sorpresa 6. Paisaje . Mezzosopraan Helene Blajan en pianist Noel Lee.
  3. William Bolcom (1938) – uit :’Canciones de Lorca (2006)
    a. ‘Soneto de la dulce queja’ b. ‘Alba’ Tenor René Barbera, Pacific Symphony o.l.v. Carl St. Clair
  4. Luigi Nono – Epitaffio nr.3- Memento ‘ROMANCE DE LA GUARDIA CIVIL ESPAÑOLA’ (1952/53)
    Sopraan en spreekstem Roswitha Trexler, Rundfunkchor Leipzig, Rundfunk-Sinfonie Orchester Leipzig o.l.v. Horst Neumann.
  5. Canciones Populares van Federico Garcia Lorca – ‘Sevillanas del Siglo XVIII’- Ana Belén (zang) en Chano Colina piano.

 

De Spaanse teksten in dit programma worden uitgesproken door Juan Antonio Castuera Echegoyen, Docent van het Instituto Cervantes in Utrecht.

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan