De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Jazz

di 5 okt 2021 01:00 uur

Een hele nacht jazz met in deze aflevering aandacht voor uitgaven van o.a. Ray Vega, Donald Harrison en Keyon Harrold.

 

We beginnen met Caesar Frazier en het album Closer To The Truth.

Deze geboren New Yorker was jarenlang de vaste toetsenist van Marvin Gaye tijdens zijn wereldtournees. Het zal u dan ook niet verbazen dat Gaye een grote invloed had op het later werk van Frazier. Na zijn periode met Gaye bleef Frazier er rustig op los musiceren en componeren. Artiesten als Kanye West en de hip-hop groep Gangstarr gebruikten samples uit nummers geschreven door Frazier en scoorden hier aardige hits mee. In 2019 bracht Frazier op het label Savant het album Closer To The Truth uit, zijn eerste soloplaat in ruim 40 jaar. Gelukkig is hij het kunstje nog niet verleerd. U hoort Lyle Link op tenor saxofoon; Leon Joyce Jr., drums; Jacques Lesure, gitaar en uiteraard Caesar Frazier op het Hammond B3 orgel.

 

 

 

Caesar Frazier – Closer To The Truth (2019)

 

 

 

 

 

 

We verplaatsen ons naar The Bronx in New York City voor een kennismaking met Ray Vega. Een ware veteraan als het gaat over de trompet. Hij speelde gedurende zijn carriere met zo’n beetje alle denkbare latin jazz artiesten en orkesten zoals Tito Puente, Ray Barretto, The Spanish Harlem Orchestra en het Jazz at Lincoln Center Afro Latin Jazz Orchestra. Het album waar u naar gaat luisteren wijkt een tikkeltje af van de standaard van Vega. Het is namelijk het album Boperation uit 1999 dat, zoals de naam al doet vermoeden, de bebop richting in slaat. Het is een ode aan legendarische bop trompetisten als Miles Davis, Chet Baker en Freddie Hubbard. Vega speelt de composities op geheel eigen wijze in en dat moet u zeker gaan horen. We horen Roger Byam tenor, alt en sopraan saxofoon; Igor Atalita, piano; Bernie Miñoso, piano en uiteraard Ray Vega, trompet, flugelhorn en percussie.

 

 

 

 

Ray Vega – Boperation (1999)

 

 

 

 

 

 

We gaan van New York City naar New Orleans. De uit deze stad afkomstige Donald Harrison Jr. bracht daar, eveneens in 1999, het album Free to Be uit op het Impulse label. Harrison draait al zijn hele leven mee in het culturele leven van New Orleans. Daar maakte hij ook kennis met de saxofoon. Tot het einde van de jaren 80 speelde hij in diverse groepen waaronder Art Blakey & The Jazz Messengers. Na het overlijden van Blakey in 1990 begon Harrison aan een solo carriere. In 1991 bracht hij een tribute album uit, gewijd aan de zojuist genoemde drummer getiteld For Art’s Sake. Free To Be is het zesde album in de reeks van eigen uitgaven van Donald Harrison. Het is een experimenteel album, waarop hij poogt moderne jazz met hiphop, R&B en latin jazz te mengen. Het resultaat mag er zijn, daarom hoort u het ook hier in De Nacht: Jazz op de Concertzender. Luistert u naar Christian McBride, Reuben Rogers en Vincente Archer, bas; Carl Allen en John Lamkin, drums; Rodney Jones, gitaar; Andrew Adair, Eddie Palmieri en Mulgrew Miller, piano; Brian Lynch, trompet; Teodross Avery, tenor saxofoon en uiteraard Donald Harrison Jr., alt en sopraan saxofoon.

 

 

 

Donald Harrison Jr. – Free To Be (1999)

 

 

 

 

 

We steken de oceaan over om naar Frankrijk te gaan. De Fransman Jacky Terrasson naam daar in 2002 namelijk het album Smile op, een verwijzing naar een liedje van Charlie Chaplin. Jacky Terrasson is de artiestennaam van Jacques-Laurent Terrasson. Zijn moeder is afkomstig uit de Amerikaanse staat Georgia en zijn vader is Frans. Als kind was het voornamelijk klassieke muziek dat bij zijn ouders thuis uit de luidsprekers klonk. Op vroege leeftijd begon hij met het spelen van piano. Zijn moeder haalde door de jaren heen een aantal jazz albums in huis van o.a. Miles Davis en Billie Holiday. De jonge Jacky raakte op die manier in de jazz geïnteresseerd en belandde uiteindelijk op het Berklee College of Music in Boston, waarna hij in clubs begon te spelen. In 1993 won hij de prestigieuse Thelonious Monk International Jazz Piano Competition en eigenlijk kon men hierna niet meer om deze extreem getalenteerde muzikant om.

Smile was alweer het 8e album dat Terrasson voor Blue Note opnam. Het bestaat uit 9 jazz en pop standards en een eigen compositie. U hoort Eric Harland, drums; Rémi Vignolo, elektrische bas; Sean Smith, akoestische bas en natuurlijk Jacky Terrasson, piano.

 

 

 

 

Jacky Terrasson – Smile (2002)

 

 

 

 

 

Na ons Europese uitstapje van deze nacht keren we terug naar de bakermat van de jazz: de Verenigde Staten van Amerika. Het volgende album is het debuut van Keyon Harrold, genaamd Introducing Keyon Harrold uit 2009. Deze uit St. Louis afkomstige trompettist was 28 jaar oud ten tijde van het verschijnen van deze plaat. Zijn spel is geinspireerd door meesters als Freddie Hubbard, Lee Morgan, Wynton Marsali en Tom Harrell. Op zijn eerste plaat staan maar liefst 6 eigen composities naast een spiritueel nummer Amazing Grace van John Newton en Peace dat een compositie is van Horace Silver. De plaat heeft overigens een Nederlands tintje want het label, Criss Cross Jazz, is gevestigd in Enschede en opgericht door semi-professioneel drummer Gerry Teekens. Hij overleed op 21 oktober 2019 op 83 jarige leeftijd.

U gaat luisteren naar Marcus Strickland, tenor en sopraan saxofoon; Danny Grissett, piano; Dezron Douglas, bas; E.J. Strickland, drums en Charles Tolliver en Keyon Harrold, trompet.

 

Keyon Harrold – Introducing Keyon Harrold (2009)

 

 

 

 

 

 

 

 

We eindigen deze nacht met een uitgave van hetzelfde label waar we deze nacht mee begonnen: Savant Records. In 2017 bracht Danny Grisset op dit label het album Remembrance uit. Hij stapte daarvoor overigens over van het Criss Cross label uit Enschede. Om nog maar eens aan te geven hoe toonaangevend dat platenlabel uit Twente is in de Amerikaanse jazzscene. Grissett dan, hij werd in 1975 geboren in Los Angeles en haalde in 2000 zijn Master in de jazz aan het California Institute of the Arts. In 2003 vestigde hij zich in New York City en werd hij de vaste pianist van trompettist Nicholas Payton en later ook van Tom Harrell. Sinds 2006 brengt hij ook eigen solowerk uit. Remembrance is het zesde eigen album van Grissett en hij droeg dit album op aan zijn, destijds recentelijk, overleden broer. In het kwartet hoort u Dayna Stephens, tenor en sopraan sax; Vincente Archer, bas; Bill Stewart, drums en uiteraard Danny Grissett, piano.

 

 

 

 

Danny Grissett – Remembrance (2017)

 

 

 

 

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan