In deze nacht kunt u luisteren naar Jazzy-rock wereldmuziek uit: Europa, Afrika, Latijns America, Magreb en het Midden Oosten.
Dutch Jazz/World 99.
Uitgebracht in 1999 door het toenmalige Pop Instituut, Conamus Nederland en Radio Nederland Wereldomroep.
Wij gaan luisteren naar disk-2 van deze dubbele compilatie Cd, waarop een dertiental bands te horen zijn, van Lucas van Merwijk & his Cu-Bop City Big Band, via Banabila en Saka, Chris Hinze, Bente Kahan naar Gustavo Toker.
Cd: Dutch Jazz/World 99. Label: Pop Instituut/Conamus/Wereldomroep.
Papa Noël.
Omstreeks 1940 werd in Congo de Cubaanse rumba enorm populair en al gauw ontwikkelde zich een Congolese variant waarin de elektrische gitaar een belangrijke rol vervult. Eén van de grondleggers en gezichtsbepalende vertegenwoordigers van deze stijl is gitaarvirtuoos Papa Noël. Op het album ‘Café Noir’ worden zijn zang en verlichte, soepele gitaarspel bijgestaan door Afrikaanse vraag- en antwoordkoortjes, een spetterende Cubaanse trompetsectie, swingend Afro-Cubaans slagwerk en diverse Afrikaanse en Cubaanse musici in een zingende of spelende gastrol.
Cd: Café Noir van Papa Noel.
Label: Tumi Music (2006), code: 141.
Jaune Toujours.
De zeven leden tellende band Jaune Toujours behoort met zijn spannende mix van chanson, Balkan brass en Reggae tot één van de toonaangevende internationale vertegenwoordiger van het genre. ‘Club’ is een geïnspireerde Cd met poëtische en politieke teksten en wordt gekenmerkt door improvisatie en vrolijk samenspel van accordeon, contrabas en drums.
Cd: Club van Jaune Toujours.
Label: Choux de Bruxelles/PIAS (2006).
Jazz Moods.
Het label Enja Records, opgericht in 1971 in Duitsland, heeft honderden albums in het genre jazz, wereldmuziek en blues geproduceerd. In 2007 hebben zij vijf compilatie Cd’s uitgebracht in de serie “Moods”. De Cd waar we nu naar gaan luisteren is de volume 1 van deze serie, genaamd ‘Jazz Moods’ met deelname van een twaalftal Jazzbands, waaronder Dusko Goykovich ’s Big Band.
Cd: Jazz Moods, volume 1. Label: Enja Records (2007).
Jan Wouter Oostenrijk.
Als één van weinigen slaagt Jan Wouter Oostenrijk erin zich zowel de Noord-Afrikaanse, Arabische- als de jazz- en improvisatie cultuur eigen te maken en dit tot uiting te brengen in nieuwe crossovers. In 2006 is de Cd ‘Maghreb Jazz Guitar’ uitgekomen. De Cd heeft in Amerika de “RadioINDY Grindie Award” (Independent Artist Award) gekregen.
Cd: Magreb Jazz Guitar van Jan Wouter Oostenrijk. Label: JWO (2006).
Sahara Groove 2.
Een geweldige compilatie van muziek uit Noord-Afrika. Met muziek uit Soedan, Egypte, Tunesië, Marokko en Algerije. Met artiesten als: Cheikha Rimitti, Hossam Ramzy, Cheb Aïssa, Cheb Nacim, Chalf Hassan, Chaba Noria en Noor Shimaal.
Cd: Sahara Groove 2.
Label: Arc Music (2007), code: EUCD 2057.
Mohammad Gomar.
Is de meester van de Jozza, een viool-achtig instrument uit Irak. Hij is tevens een groot vertolker van “Iraakse Maqam”. Hij is de muzikale leider van het Iraakse Maqam Ensemble, dat samenwerkt met Farida, één van de grootste vertolksters van de Iraakse muzikale folklore. Jozza Jazz is een geslaagde mix van oost en west, traditie en jazz en creëert een symbolische dialoog tussen culturen door middel van de universele taal van de muziek.
Cd: Jozza Jazz van Mohammad Gomar.
Label: Papyros / Music & Words (2007), code: MWCD 5017.