Op 4 mei zijn er vaak concerten voor de Dodenherdenking. Ook wij hebben die meer dan eens opgenomen.
Op 4 mei wordt de Tweede Wereldoorlog herdacht, zowel het militaire als het humanitaire leed. Op die dag zijn er vaak concerten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, of die draaien om oorlog en dood in het algemeen.
We horen in dit programma twee betrekkelijk korte concerten voor de Dodenherdenking. Het eerste concert stamt alweer uit 1986. De generaties die de oorlog nog hadden meegemaakt waren nog volop in leven, en de Dodenherdenking was navenant een levende herinnering. We horen het Gloria van Poulenc, een licht en vrij zorgeloos stuk waarmee, zo lijkt het, vooral het einde van de oorlog gevierd wordt.
23 jaar later, in 2009, overheerst de zwaarte. In dit concert horen we muziek van twee componisten die in Auschwitz zijn vergast. En wat meer is: ze schreven deze muziek in Theresienstadt, de laatste stop voor het vernietigingskamp! Niet dat de allerlaatste muziek van Pavel Haas en Viktor Ullmann wezenlijk anders klonk dan wat ze in vrijheid schreven. Maar deze navrante, melancholieke klanken komen extra hard aan als we weten waar en hoe ze tot stand kwamen…
Als derde draaien we een concert dat niets met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, maar wel alles met het herdenken van de doden. We horen maar liefst twee zestiende-eeuwse requiemmissen. Dit concert is in 2007 opgenomen in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede. Geen enorme locatie. Wie bij dit prachtige concert was, heeft geluk gehad. Dat kun u nu ook hebben, als u met ons naar deze muziek luistert.
Speellijst
1. Francis Poulenc – Gloria
2. Pavel Haas – Strijkkwartet nr. 3
3. Viktor Ullmann – Die Weise von Liebe und Tod
4. Filipe de Magelhães – Asperges me
5. Tomas Luís de Victoria – Requiem
6. Duarte Lôbo – Requiem
Toegift:
7. Salomone Rossi – Psalm 128 en 100