Search for:
spinner

Optimale online concert kijkervaring op jouw telefoon of tablet

ma 4 sep 2023
Thema: Algemeen

Het komt tegenwoordig helaas vaak voor dat festival en concertkaarten extreem duur zijn. Daarnaast is het ook steeds lastiger om aan kaarten te komen aangezien iedereen met diverse apparaten kan inloggen om in de wachtrij te gaan staan. Hierbij kun je denken aan een laptop, tablet, smartphone etc. Wat wel een voordeel is aan alle goede technologieën van tegenwoordig is dat de concerten en festivals live worden uitgezonden. Maar hoe kun je nu de optimale concert beleving thuis ervaren? Hier zijn de beste tips.

Zorg voor een stabiele internet verbinding

Of je het concert nu op je tv of iPhone wilt kijken, je hebt toch echt een stabiele internetverbinding nodig om optimaal te kunnen genieten. Om er zeker van te zijn dat het beeld niet gaat haperen kun je het beste gebruikmaken van een internetverbinding die voorzien is van glasvezel. Hierbij wordt het internet aangevoerd middels lichtsignalen, wat resulteert in ongelovige snelheden en dat allemaal zonder haperingen. Een goede internetverbinding zorgt niet alleen voor een goed beeld maar ook voor de juiste kwaliteit van de muziek. Kortom: erg belangrijk dus.

 

Op welk scherm ga je kijken?

Dit is allereerst afhankelijk van de plek waar je kijkt. Veel festivals en concerten worden gehouden tijdens feestdagen of in de vakantieperiode, dus hoe groot is de kans dat jij ook op vakantie bent of buiten van het mooie weer aan het genieten bent?

De televisie

Ben je thuis, dan is de keuze snel gemaakt en zet je de tv aan. De meeste concerten worden online gestreamd en zijn dus niet via de normale tv-kanalen te bekijken. Check van tevoren eerst of jouw tv beschikt over smart tv. Mocht dit niet zo zijn, dan is er geen paniek. Tegenwoordig zijn er verschillende opties om dan alsnog via de tv te kijken.

 

Optie 1: Je sluit gewoon je laptop aan. Dit doe je door een HDMI-kabel in de laptop en in de tv te pluggen. Vervolgens zoek je op de tv naar de juiste HDMI-aansluiting en laat het streamen maar beginnen.

 

Optie 2: Oke, je hebt geen smart tv maar je kunt jouw tv wel omtoveren tot een smart tv. De beste manier om dit te doen is door een Chromecast van Google aan te schaffen. Deze kun je tegenwoordig al voor minder dan €50 krijgen. Ook de Chromecast steek je in de HDMI poort van de tv en vervolgens verbind je de Chromecast met WIFI. Als dat gelukt is kun je alles wat op je telefoon of tablet te zien is rechtstreeks streamen naar je tv.

 

Een tablet of laptop

Vaak hebben de laptop of tablet na de tv het grootste beeldscherm. Een bijkomend voordeel is dat je deze ook gemakkelijk mee naar buiten kunt nemen en dus lekker in het zonnetje kunt kijken. Een laptop is handig, maar toch raden we een tablet aan om het concert op te volgen. Deze is net wat handzamer waardoor je ook gemakkelijker kunt verplaatsen mocht je dat willen. Mocht je gebruik gaan maken van een tablet, dan kan het ook slim zijn om een tablethouder aan te schaffen. De meeste zijn op hoogte verstelbaar waardoor je altijd de perfecte kijkhoek hebt.

 

Last but not least, de telefoon

Tegenwoordig heeft zo goed als iedereen hem wel bij de hand, zijn of haar telefoon. Ideaal om onderweg niks te missen van het concert. Daarnaast bieden de meeste telecomproviders tegenwoordig al 5G aan, waardoor de snelheid en de stabiliteit van het internet ook geen issue is. Natuurlijk is niet elke telefoon hetzelfde, maar één ding is zeker, ze worden alleen maar beter. Zo heeft Samsung naast haar S23 modellen ook net de nieuwe Fold en Flip telefoons gelanceerd en komt Apple zeer binnenkort met haar nieuwe iPhone 15 reeks. Wat overeenkomt is dat de randen van het beeldscherm steeds dunner worden waardoor het beeldscherm alsmaar groter wordt. Helaas zitten er wel best prijskaartjes aan deze nieuwe toestellen, het is dan ook verstandig om een goed en stevig Samsung S23 of iPhone 15 Pro hoesje aan te schaffen. Nu zijn er ook telefoonhoesjes verkrijgbaar waar een ingebouwde standaard in zit. Ideaal natuurlijk als je live een concert of festival wilt bekijken. Vaak zijn deze telefoonhoesjes te vinden onder de naam “bookcase”. Naast het beeldscherm zijn ook de speakers van de telefoons aardig vooruit gegaan en kun je ook zonder oortjes prima genieten van de muziek.

 

Het beste geluid

Veel mensen zeggen dat je muziek moet voelen. Daar zijn we het stiekem ook wel mee eens. Helaas is de technologie nog niet zo ver dat je via het internet de artiesten of het podium aan kunt raken, daarom zijn goede luidsprekers of headset geen overbodige luxe. Wij leggen je uit wat je nodig bent voor de ultieme ervaring!

Een surround set neemt je mee naar het concert

Als je dan toch voor de tv zit en je de telefoon verbonden hebt met de chromecast, dan kun je de muziek ook maar beter via de speakers laten horen. Er zijn natuurlijk diverse goede surround sets, waarbij iedereen weer een andere voorkeur heeft. De een heeft liever wat meer bas terwijl de andere liever een helder geluid heeft, uiteraard is dit ook afhankelijk van het soort concert dat je kijkt. Gelukkig is het bij de meeste audio merken mogelijk om het geluid te tweaken naar eigen wens.

 

Het is belangrijk bij een surround set dat de speakers echt om je heen staan. Zo zie je vaak dat er voor of onder de tv een soundbar staat en naast/ achter de bank ook nog twee speakers staan. Hierdoor zit je midden in het geluid waardoor je de optimale ervaring krijgt. Wil je nu helemaal uitpakken, kies dan voor een surround set die Dolby Atmos ondersteunt. Hierdoor hoor je geluiden die links gebeuren ook echt van links komen. Zelf zouden we kiezen voor één van de volgende merken:

 

 • Sonos
 • Sony
 • JBL
 • Samsung
 • LG
 • Fenton

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer merken om uit te kiezen. We raden je ook aan om altijd het geluid te testen in een fysieke winkel zodat je weet wat je krijgt en wat de verschillen zijn.

Kijk je alleen? Ga dan voor goede oordopjes of koptelefoon

Natuurlijk hoeft niet altijd iedereen mee te genieten van het concert dat jij zo graag wilt zien. Vooral bij een laptop, tablet of smartphone is het wel zo handig om goede oordopjes of een lekker koptelefoon te hebben. Ook bij deze keuze hangt het af van de muzieksmaak en voorkeur voor lage of juist hoge tonen. Daarnaast is er nog een belangrijk iets en dat is het besturingssysteem. Zo draaien alle Apple apparaten op iOS waarbij Samsung en veel andere telefoons allemaal op Android draaien. Mocht je een iPhone, iPad of MacBook hebben, dan raden we zeker aan om te gaan voor AirPods. Deze sluiten namelijk naadloos aan bij iOS en hebben ook nog eens een zeer goede audiokwaliteit. Mocht je nu niet van die witte oortjes willen, dan kun je ook voor Beats gaan. Beats is namelijk onderdeel van Apple en ook die sluiten perfect aan bij alle Apple apparaten.

 

Gebruik je een Samsung of een ander Android toestel, dan maakt het niet heel veel uit welke oordopjes of koptelefoon je aanschaft. Helaas zijn de meeste Android toestellen nog niet voorzien van oordopjes die goed matchen met het besturingssysteem. Wij zouden de volgende merken aanraden:

 

 • Sony
 • JBL
 • Samsung
 • Bose
 • Fresh’n Rebel

 

Bij deze merken weet je zeker dat je een goede muziekkwaliteit hebt binnen diverse prijsklassen. JBL heeft een breed scala aan oordopjes en koptelefoons waar voor ieder budget wel wat tussen zit.

 

Uiteindelijk is het natuurlijk de artiest of artiesten die ervoor zorgen hoe goed het concert of festival is. Maar door de bovenstaande tips te volgen kun je toch vanuit huis of zelfs op vakantie genieten van de beste muziek!