Search for:
spinner

Oorgetuige #25: Het nomadenkamp (3): Vitebsk

zo 8 aug 2010

In de 25ste aflevering van Oorgetuige volgen we maandag 9 augustus langs de oudste spoorlijn van Rusland het nomadenkamp naar Vitebsk, de stad van Marc Chagall waar na de Revolutie een fantastische korte opleving was van artistieke ideeën en vernieuwingen.

Met een even spannende samenkomst van de diaspora in werken van Ornstein, Achron, Engel, Copland, Bernstein, Saminski, Sjaljapin en Rachmaninov, waar alle engeltjes weer bij elkaar komen en hun stem hervinden, in Philadelphia. 
Luister naar Oorgetuige 25.
‘Alles ter nagedachtenis aan jou’
Deze dichtregel van Aleksandr Poesjkin uit 1825 gaf dichteres Anna Achmátova als motto mee aan haar noordelijke Elegieën. Dat is een gedichtencyclus die ze schreef in 1 van de zwartste perioden van haar land en haar leven, tussen 1940 en 1955. We zitten daarmee ineens in het hart van Rusland in de 20e eeuw, in de Sovjet-Unie tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog. 
Ziel van Rusland
Met deze 2 grote Russische dichters proberen we ook de ziel van Rusland te naderen. Want, zoals Aleksandr Herzen zei na lezing van Gogols Dode Zielen: "De Russische ziel had in potentie veel te bieden."