Search for:
spinner

Oorgetuige #24: De cellisten (1)

ma 12 jul 2010

De Russische celloschool staat op maandag 12 juli centraal in de 24e aflevering van Oorgetuige, ‘Alles ter nagedachtenis aan jou…’, onze serie over Russische muziek van de 20e eeuw.

In deze 1e aflevering over de Russische celloschool maken we kennis met Wilhelm Fitzhagen (rechts) in Moskou en Karl Davydov (onder) in Petersburg. Zij zijn de 2 19e-eeuwse grondleggers aan de nieuw opgerichte conservatoria.
DavydovMet werken van henzelf en leerlingen als Anatoli Brandoekov, uitgevoerd door cellisten Svjatoslav Knoesjevitski, Gregor Pjatigorski en Daniel Sjafran.
En Arenski’s Pianotrio in memoriam de ‘tsaar aller cellisten’. 
Luister naar Oorgetuige 24.
‘Alles ter nagedachtenis aan jou’
Deze dichtregel van Aleksandr Poesjkin uit 1825 gaf dichteres Anna Achmátova als motto mee aan haar noordelijke Elegieën. Dat is een gedichtencyclus die ze schreef in 1 van de zwartste perioden van haar land en haar leven, tussen 1940 en 1955.
We zitten daarmee ineens in het hart van Rusland in de 20e eeuw, in de Sovjet-Unie tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog. 
Ziel van Rusland
Met deze 2 grote Russische dichters proberen we ook de ziel van Rusland te naderen. Want, zoals Aleksandr Herzen zei na lezing van Gogols Dode Zielen: "De Russische ziel had in potentie veel te bieden."