Search for:
spinner

Mengelberg & Honing Playing

do 2 nov 2023
Thema: Jazz

za 4 nov, 23:00 uur – The Art of the Improvisers.
Drie maal Internationale Avant-Garde: het Joris Teepe/Don Braden Quintet, The Persons, én het duo Yuri Honing & Misha Mengelberg. Saxofonist Honing (1965) en pianist Mengelberg (1935-2017) begonnen tijdens hun eerste ontmoeting onvoorbereid te improviseren. Het resultaat is vastgelegd op Playing.

Mengelberg en Honing – geen generatiegenoten, en ook stilistisch geen voor de hand liggend duo. Mengelberg is een van de founding fathers van de Nederlandse impro; Honing koos, na een conservatoriumopleiding, een traditionelere route. Maar Honing was geïnteresseerd! En toen hij een carte blanche kreeg van de Wereldomroep belde hij Mengelberg. Het bleek te werken. Playing (1998), met een twaalftal duo-improvisaties, ziet Honing nu als een van zijn belangrijkste platen. De samenwerking beviel, en bleef enkele jaren in stand.

De opening is een miniatuurtje van 1 minuut en 30 seconden: Die Berge Schuetzen Die Heimat. De inzet door de piano klinkt als het begin van een Schubertlied. Maar nee natuurlijk – bij Mengelberg is de ‘ontregeling’ nooit ver weg. Na die ontregeling komt “Schubert” verrassend terug.
De titel Die Berge Schuetzen Die Heimat vinden we ook al op de cd Four In One van het Misha Mengelberg Quartet, uit 2002. Effe checken. Maar wat blijkt? Dat is… dat is een totaal ander stuk!? *)

Taman Negara, een Nationaal Park in Maleisië, is het oudste tropische oerwoud ter wereld. Een vogelparadijs. En dat horen we. Pianist Mengelberg leent een aantal stijlfiguren van Olivier Messiaen – de Franse componist en vogelzangexpert die tientallen volières op muziek heeft gezet. De sax zingt vrolijk mee in het koor.
Maar het duo gaat ook een standard niet uit de weg: Yesterdays, van Jerome Kern. Luister wat ze daarvan maken!

Na Playing volgt muziek van het Joris Teepe/Don Braden Quintet. Het programma besluit met The Persons.

Details in  de Gids.

The Art of the Improvisers – Bert Broere

*) Weet u hoe dat zit? Laat het de Concertzender weten. Stellen wij op prijs.