Search for:
spinner

Laatste CD-opname luitpionier Toyohiko Satoh

zo 9 jun 2013

Donderdag 13 juni om 14.00 uur was bij Nuove Musiche een nieuwe en bijzondere CD te horen van één van de belangrijkste luitisten van de afgelopen eeuw: Toyohiko Satoh. Met deze opname viert hij zijn 70e verjaardag en hiermee is dit waarschijnlijk ook zijn laatste opname.

Toyohiko Satoh
Toyohiko Satoh is een begrip in de wereld van de oude muziek, en één van de belangrijkste en invloedrijkste luitisten van de afgelopen eeuw.
Hij heeft samengespeeld met Gustav Leonhardt, Ellie Ameling, Jordi Savall en Nicolaus Harnoncourt, en lange tijd les gegeven aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.
Om zijn 70ste verjaardag te vieren heeft Toyohiko Satoh een CD opgenomen bij het label Carpe Diem Records. Waarschijnlijk is dit ook zijn laatste opname.
Gitaarleraar
Op deze CD speelt Satoh onbekend werk van de Franse barokcomponist en luitist Robert de Visée, die ook de gitaarleraar was van koning Lodewijk XIV. Echter na 2 jaar gaf De Visée zijn baan op om ‘met pensioen’ te gaan, en om te componeren voor de luit.
De inmiddels ook op pensioenleeftijd gekomen Toyohiko Satoh speelt deze werken van De Visée op een originele luit gebouwd door Laurentius Greiff in 1610, wat deze opname een heldere klank en bijzondere sfeer geeft.
Uitzendingen:

  • maandag 3 juni 18.00 – 19.00 uur
  • donderdag 13 juni 14.00 – 15.00 uur

Bekijk hier de speellijst.
Hier speelt Toyohiko Satoh de Chaconne in G-groot van De Visée.