Search for:
spinner

Kill Bill, Vol. 1

vr 20 apr 2007

Kill Bill is de vierde film van filmregisseur Quentin Tarantino. Toen Tarantino aan het verhaal begon, besefte hij algauw dat de film te lang zou worden. In plaats van te gaan snoeien in de montage heeft hij dan maar beslist om de film in twee delen uit te brengen. Volume 1 kwam in oktober 2003 uit, Volume 2 volgde korte tijd later in april 2004. De twee delen maken echter deel uit van een organisch geheel opgesplitst in 10 hoofdstukken. Hoofdpersoon The Bride maakt ooit deel uit van de Deadly Viper Assassination Squad, vier vrouwen en een man, onder leiding van de mysterieuze Bill. Op haar huwelijksdag wordt ze door haar ex-collegae afgetuigd en jaagt Bill een kogel door haar hoofd. Het klusje is echter niet helemaal geklaard want vier jaar later wordt the Bride uit haar coma wakker. Ze beseft onmiddellijk dat ze haar ongeboren kind kwijt is en zint nog maar op één ding…to kill Bill.
In Volume 1 zien we hoe de hoogzwangere Bride door haar vroegere baas Bill en zijn Deadly Viper Assassination Squad voor dood werd achtergelaten. Na te zijn ontwaakt uit een vier jaar durende coma, wist ze de legendarische zwaardsmid Hattori Hanzo te overreden een zwaard voor haar vervaardigen, en rekende ze af met O-Ren Ishii en Vernita Green, de twee diva's die bovenaan haar dodenlijst prijkten (om maar te zwijgen van het legertje lijfwachten dat ze vakkundig in de pan hakte).

Tarantino maakt veelvuldig gebruik van citaten en diverse stijlkenmerken. De twee delen kunnen ook gezien worden als een eerbetoon aan de Chinese en Japanse martial art films uit de jaren 1970 en 1980, alsmede aan Reservoire Dog, Bruce Lee en Jackie Chan.
Ook in de keuze in de muziek zijn alleen maar verwijzingen en citaten te vinden. Tarantino onthulde in een interview dat hij de muziek gebruikte uit zijn soundtrack collectie.