Search for:
spinner

Jay Jay Johnson – Bebop Trombonist (2)

ma 12 feb 2024
Thema: Jazz

za 17 feb, 17:00 uur – House of Hard Bop.
J.J. Johnson wordt wel de Charlie Parker van de trombone genoemd. Hij bracht het trombonespel op een niveau dat zich kon meten met dat van bebop-blazers die instrumenten bespeelden met ventielen en kleppen. De jaren ’50 waren uiterst productief. Zijn discografie zou uiteindelijk oplopen tot ongeveer honderd albums, waarvan 42 onder eigen naam.

6 juni 1955. In zijn studio in Hackensack (New Jersey) zit geluidstovenaar Rudy van Gelder aan zijn regeltafel. Op het programma staat een opname voor Blue Note Records, met trombonist J.J. Johnson, tenorist Hank Mobley, pianist Horace Silver, bassist Paul Chambers en drummer Kenny Clarke. Zes stukken gaan de wereld in, onder de titel The Eminent Jay Jay Johnson, volume 2.

You’re Mine,You opent in langzaam tempo de reeks van vier stukken van dit album. De trombone in de spotlight – Mobley komt alleen even langszij in de opening en de afsluiting. Geen pianosolo.
In Daylie Double, een up tempo Johnson original, soleren bijna alle kwintetleden. Harmonisch blijft het dicht bij huis, maar de vier vormdelen van elk acht maten zijn op slimme wijze aan elkaar geregen. Pianist Horace Silver citeert in de laatste maten van zijn solo een thema van Thelonious Monk, wat door Johnson direct wordt overgenomen.
Aan variatie geen gebrek. In Groovin’ – eveneens van Johnson – liggen de verhoudingen tussen de twee blazers anders. En Horace Silver laat in de derde maat al direct horen dat hij het Soul-register flink heeft opengetrokken – iets wat hij verderop, in zijn solo, nog even voortzet.
Portrait of Jennie sluit dit blok af.

————————-

De plaat Dial J.J. 5 (1957) is een product van het label Columbia. Naast Johnson bestaat het kwintet uit Tommy Flanagan (piano), Wilbur Little (bas), Elvin Jones! (drums), én de Belgische Bobby Jaspar op fluit en tenor.

Jaspar trok begin jaren ’50 naar het jazzofiele Parijs. Daar lagen kansen. Hij speelde er met locale muzikanten, maar ook met langs komende, resp. zich voor langere tijd vestigende Amerikanen. Hij leerde er de vocaliste/pianiste Blossom Dearie kennen met wie hij trouwde. Midden jaren ’50 vloog hij de oceaan over, en speelde binnen no time met mensen als Miles Davis, Toots Thielemans, Bill Evans, en dus ook met Johnson.

In dit uur hoort u negen van de in totaal tien stukken op Dial J.J. 5. Negen stukken, van de hand van acht componisten: Johnson, Bobby Jaspar, Charlie Parker, Miles Davis, George Gershwin, Bud Powell, Thad Jones en Burton Lane.

(Enkele maanden na het uitkomen van Dial J.J. 5 stond exact dezelfde bezetting op 17 augustus 1957 in het Amsterdamse Concertgebouw. De registratie van dat concert is in 2009 uitgegeven door het Nederlands Jazz Archief (NJA), op de cd What’s New – J.J. Johnson.)

House of Hard Bop – Eric Ineke

Klik voor het Nieuwsbericht van J.J. Johnson-Bebop Trombonist (1)
Klik voor de uitzending van J.J. Johnson-Bebop Trombonist (1)

(foto: Bobby Jaspar met Blossom Dearie)