Search for:
spinner

In memoriam Thijs Dercksen

ma 30 okt 2023
Thema: Algemeen | Hedendaags

Tot groot verdriet van de redactie van Concertzender Actueel is op 15 oktober pianist en componist Thijs Dercksen overleden. Thijs is 62 jaar geworden.

Sinds mei 2019 maakte Thijs om de week een column voor Actueel waarin hij muziekbegrippen en fenomenen op een eenvoudige, luchtige en speelse manier uitlegde aan de hand van fragmenten uit een eigen compositie, die hij vervolgens in zijn geheel liet horen. Hij zei eens in een interview daar over: “Ik wil niet in vaktermen vervallen en aan de andere kant niet kinderachtig klinken. Door naar een muziekstuk te luisteren begrijpen mensen soms beter wat ik niet in woorden uit kan uitleggen.”

Thijs componeerde kamermuziek, symfonische muziek en koorwerk, maar zijn hart lag toch vooral bij de piano omdat hij zijn idee├źn dan zelf kon uitvoeren en vooral “omdat je de timing dan goed in de hand hebt.”, zoals hij zelf zei.

De redactie van Actueel zal Thijs’ warme persoonlijkheid, zijn betrokkenheid bij het programma en natuurlijk zijn columns zeer gaan missen. Wij wensen zijn familie alle sterkte toe.