Search for:
spinner

In memoriam Kaaija Saariaho

Op 2 juni 2023 overleed Kaija Saariaho, een van de toonaangevende componisten  in de wereld van de eigentijdse muziek. Haar roem bestond al sinds de jaren tachtig, toen ze als jonge dertiger indruk maakte met stukken als Nymphéa, Lichtbogen en Verblendungen.

Na de première van haar eerste opera, L’amour de loin, in 2000 op de Salzburger Festspiele, trad ze definitief toe tot de selecte groep van de werkelijk groten. De critici van The Guardian, riepen de opera in 2019 uit tot een van de allerbeste werken van de 21ste eeuw.

Saariaho werd in Finland opgeleid in seriële technieken, maar toen ze in 1980 in Darmstadt kennismaakte met stukken van Gérard Grisey en Tristan Murail nam haar ontwikkeling een beslissende wending. Ze raakte in de ban van het Franse spectralisme, ging in Parijs aan het Ircam studeren en schreef daar de eerste stukken in het nu van haar bekende idioom. Daarin vermengt ze instrumentale klanken met elektronica, of baseert ze zuiver instrumentale muziek op computeronderzoek naar klankspectra. Kenmerkend voor Saariaho is, bij gebrek aan een beter woord, de impressionistische kwaliteit van haar toontaal, die een sterk beeldende werking heeft op de luisteraar.

In drie afleveringen van ons programma Bijdetijds staan we stil bij, een aantal van, haar geweldige composities.

maandag 19 juni 19.00 uur
https://wpdev3.concertzender.nl/programma/bijdetijds_722949/

woensdag 21 juni 20.00 uur
https://wpdev3.concertzender.nl/programma/bijdetijds_723017/

maandag 26 juni 19.00 uur
https://wpdev3.concertzender.nl/programma/bijdetijds_724848/