Search for:
spinner

Imogen Ryall sings Joni Mitchell/Charles Mingus

wo 8 nov 2023
Thema: Jazz

za 11 nov, 18:00 uur – Vocale Jazz.
Maar liefst vijf vrouwelijke vocalisten in dit uur. Uit Brazilië, Amerika, Duitsland en Engeland. We zoomen in op de Britse Imogen Ryall (foto). Recentelijk verscheen van haar het opmerkelijke Imogen Ryall Sings the Charles Mingus – Joni Mitchell Songbook. Het is een eerbetoon aan Joni Mitchells Mingus, uit 1979. Dat album was voor Ryall een sleutelwerk: “A door opener for me.”

In 1979 was de spierziekte ALS van Charles Mingus in een vergevorderd stadium. Spelen kon hij niet meer. Zijn vrouw bleef moeite doen om zijn belangstelling te prikkelen. Ze zocht contact met de steeds meer in jazz geïnteresseerde singer-songwriter Joni Mitchell.

Dat leidde tot een bijzondere vorm van samenwerking. Mingus zong melodieën in op een taperecorder, Sy Johnson zorgde voor de akkoorden. Mitchell schreef de lyrics en regelde opnamesessies met muzikanten van Weather Report. Mingus maakte het verschijnen van de plaat Mingus niet meer mee. Het resultaat verwierf cultstatus, na een aanvankelijk lauwe ontvangst door zowel fans van Mitchell als die van Mingus.

Terug naar Imogen Ryall. De uitvoerige tekst van Sweet Sucker Dance draait om de relatie van de hoofdpersoon met een geliefde. ‘Dance’ is een vaak herhaalde term. This is just a dance – It’s only a dance. Dat komt muzikaal tot uiting in secties met een verhoogd tempo, terwijl het basistempo laag is. De kwartetbegeleiding blijft ingehouden, met schitterend solowerk van saxofonist Julian Nicholas.

Met The Dry Cleaner Cleaner From Des Moines belanden we in in luchtiger emoties. Het verhaal speelt zich af in de gokpaleizen van Las Vegas. ‘Luck’ en ‘lucky’ zijn terugkerende en repeterende woorden. Een vrolijke blues.

Het beluisteren van en vergelijken met Mitchells Mingus uit 1979 is een aanrader!
Haar band, met kopstukken als Wayne Shorter, Herbie Hancock en Jaco Pastorius, is wat uitgebreider. De groep is in het klankbeeld naar voren geplaatst, terwijl de individuele bandleden ook meer van zich laten horen. Zo zijn er andere verschillen. In The Dry Cleaner… verdienen de finale, én het baswerk van Pastorius, een speciale vermelding.

Klik voor Mitchells Sweet Sucker Dance en Klik voor haar Dry Cleaner.
Klik voor de lyrics van Sweet Sucker Dance en Klik voor de lyrics van Dry Cleaner.

Ook in dit programma

Anette von Eichel – Belonging
Gabrielle Cavassa – Where are We (van Joshua Redman)
Michelle Lordi – Two Moons
Luciana Souza – Cometa

Details in de Gids

Vocale Jazz – Ineke Heijliger