Search for:
spinner

Het Theo Loevendie Consort

zo 18 jul 2010

Dinsdag 20 juli van 22 tot 23 uur: Het Theo Loevendie Consort in het programma The Art Of The Improvisers.
De Nederlandse saxofonist en componist Theo Loevendie (1930) richtte in 1968 zijn Consort op, waarmee hij nieuwe muzikale wegen insloeg na zijn werk in kleine bezetting en bij de bigband van Boy Edgar.

Loevendie combineerde hierin op bijzonder originele wijze zijn compositorische gaven met vrijere improvisatie-technieken. Deze muziek bevatte veel meer structuur en samenhang dan de toen gangbare ‘free jazz’.
Het Consort bestond in principe uit minimaal 8 musici, allen in die tijd jonge talenten die later ook individueel grote bekendheid zouden krijgen. Enkele namen: saxofonist Hans Dulfer, trompettist Nedly Elstak, trombonist Willem van Manen, pianist Leo Cuypers, bassist Arjen Gorter en slagwerker Martin van Duynhoven. De band bracht 2 lp’s uit: Mandela (1969) en Chess! (1972) die inmiddels samen op een cd zijn heruitgebracht door het Muziek Centrum Nederland. Deze muziek doet nu nog steeds fris en actueel aan en is totaal niet gedateerd.
Theo Loevendie wordt in september overigens 80 jaar, dus daar zal ook de nodige aandacht aan worden besteed want hij geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van ons land.
Een uur dus met het Theo Loevendie Consort in het programma The Art Of The Improvisers: Dinsdag 20 Juli van 22 tot 23 uur.