Search for:
spinner

Herkansing: ‘An Index of Metals’

ma 4 mei 2009

Op donderdag 7 mei nog een kans om ons programma Thema te horen, geheel gewijd aan de Italiaanse componist Fausto Romitelli, die op 41-jarige leeftijd overleed op 27 juni 2004.
Fausto Romitelli studeerde compositie aan het conservatorium van Milaan en de academie in Siena bij Franco Donatoni. In 1991 vertrok hij naar Parijs om daar aan het IRCAM te studeren. Hier maakte hij kennis met de spectrale technieken van Gérard Grisey en Tristan Murail. Maar naast deze academische achtergrond legt hij verbanden met de rauwe energie van de alternatieve rockmuziek, en maakt hij gebruik van de schurende, krakende, piepende en door hem zo genoemde ‘vuile’ geluiden.
Alle werken die u in het programma zult horen worden uitgevoerd door het Ictus Ensemble uit België. Het eerste uur van dit thema kunt u luisteren naar “An Index of Metals”. Romitelli schreef de partituur in slechts 50 dagen, tijdens de laatste weken van zijn leven. Het is een overweldigend klankbad waarbij slechts twee opties mogelijk zijn: óf overschakelen op een andere zender, óf de totale overgave.
Thema, donderdag 7 mei, 14.00 – 16.00