Search for:
spinner

Euis Komariah

do 19 feb 2009

Euis Komariah + Yus Wiradiredja with Jugala Orchestra and Pateraman Dasentra- The Sound Of Sunda
(Indonesië/Java) deel 1
Vandaag in OpgeHoesd deel 1 van de minispecial rond Euis Komariah. Het befaamde Globestyle label bracht twee langspelers uit van haar in 1990, die beide vandaag de dag nergens meer te krijgen zijn. Het wordt dus hoogtijd om een gedeelte van haar muzikale erfgoed eens grondig op te poetsen. Want wat is dit voor een wonderbaarlijke hemelbestormende schoonheid, dat zult u na vanavond niet anders dan met me eens kunnen zijn.
Haar gouden keel brengt golvende in Sundanees gezongen klanken voort waar we bijkans compleet in verdwijnen. Het is van zo één bijzondere fragiel hoge schoonheid dat het lijkt alsof we in het hiernamaals zijn beland en dat mevrouw Komariah de verlichte ziel is die ons naar het alomvattende licht leidt voorbij de dreigende angstaanjagende duisternis. Deze muziek is als een onvoorwaardelijke liefdevolle omarming.
“Deep feeling of love. We part on the corner, we wave goodbye. As I walk away I still hear the whispering of love in my ears. We will meet again. It is good.” Uit het laatste nummer, “Dalingding Asih”,  van deze LP.
De stijl waarin Euis Komariah hier, samen met Yus Wiradiredja, zingt en waarin het Jugala Orchestra met de Pateraman Dasentra groep speelt, heet degung of dedegungan. De wortels van deze stijl uit Java liggen bij de eeuwenoude gamelantraditie. Maar waar de gamelanstijl zich uitleeft in opzwepende ritmisch duizelingwekkende uitbundigheid daar kijkt de degung eerder naar binnen om te mediteren in de melancholie van de liefde in al zijn fijne en pijnlijke facetten. Met dromerige zang, subtiele gamelanpercussie en het rustgevende geestverruimende geluid van de bamboefluit. Hier laat ik het bij voor nu, op 26 maart meer van Euis Komariah in OpgeHoesd.
Tot slot hoort u 2 nummers van de cd die bij het door Sean Williams geschreven boek “The Sound Of The Ancestral Ship, Highland Music Of West Java” zit. Het één na laatste nummer van deze uitzending is “Polos”, gezongen door Euis Komariah en tot slot “Narangtang/Papatet/Pangapungan/Lembur Singkur” met Dadang Suleiman en Tintin Suparyani op zang. (pieter bos)