Search for:
spinner

Emil Richards & the Microtonal Blues Band

vr 19 okt 2007

Een sluitende definitie van het begrip wereldmuziek bestaat gelukkig niet. En wat mij betreft hoeft daar ook geen discussie over gevoerd te worden. Ja natuurlijk.. deze LP is op het gerenomeerde jazz label Impulse en Emil Richards staat ook bekend als jazz-muzikant. Maar met de instrumentele bezetting op deze LP die onder meer bestaat uit de Tibetaanse mondharp, de Afrikaanse marimba, Chinese cimbalen, gamelan gongs en Joegoslavische fluiten kan er in ieder geval gesproken worden over wereldse muziek!
Emil had een percussie-school in Los Angeles toen hij in 1964 op de radio hoorde dat Hari Har Rao, een Indiase muziekleraar, in de stad was aangekomen om les te geven in Indiase ritmes en sitar. Hari Har Rao begon met les geven op Emil’s school en het gevolg was dat alle leraren studenten werden. Emil raakte enorm gefascineerd in ongewone ritmes, ritmes anders dan de uitgekauwde vierkwartsmaat. Ook leerde hij om het westerse twaalftoonstelsel te verdelen in meer verfijnde microtonen. Aldus hem een veel betere manier om gevoel in muziek te uiten.
Kant A van de LP bestaat uit een aantal losse liedjes die vooral ritmisch complex in elkaar zitten. Het nummer ‘Enjoy Enjoy’ kan bijvoorbeeld als volgt geteld worden; 32331 of 57 of 444 of 3333 of 6/8 of 3/4 of 12/8. Of zoals Emil Richards zelf zegt: ????    
Kant B is het 6-delige stuk ‘Journey to bliss’ en het is een poging om te laten horen wat er gebeurt als je meditatie beoefent.
Dit is een unieke LP met een sound die voor en na deze plaat nooit meer gehoord is. Zeker checken!!
Na deze far out plaat is er nog tijd voor meerdere tracks van de CD Daktari van Shelly Manne. Het is net als ‘Journey to Bliss’ een plaat die zowel jazz als wereldmuziek genoemd kan worden. Het is de soundtrack van de gelijknamige tv-serie met duidelijk hoorbaar Emil Richards op percussie.