Search for:
spinner

Een Keltische Kerst in L’Esprit Baroque

wo 19 dec 2012

In deze kerstaflevering van L’Esprit Baroque wanen we ons in het winterse Ierland met twee nieuwe CD-uitgaven met een Keltische muziek: ‘Sacrum Mysterium, A Celtic Christmas Vespers’ en ‘Shipwrecked’. Luister hier terug.

Luister hier dit programma terug.
Lang voordat het Christendom doorkwam in Schotland en Ierland, vierden de oude Kelten Midwinter en de terugkomst van licht en hoop. Het heidendom klonk nog steeds door in de 13e en 14e eeuw, toen Schotten de Vespers zongen van St. Kentigern, patroonheilige van Glasgow.
In ‘Sacrum Mysterium, A Celtic Christmas Vespers’ heeft dirigente Jeannette Sorrell met haar ensemble Apollo’s Fire een Keltische Kerstmis gereconstrueerd. Hierin naast delen uit de Glasgow Vespers, ook Schotse en Ierse carols en dansen.
Het wordt uitgevoerd door:

  • Meredith Hall, sopraan
  • Apollo’s Fire & Apollo’s Singers
  • Ensemble La Nef
  • The Cleveland Baroque Orchestra olv Jeannette Sorrell

Rond deze tijd (december 2012) zijn deze ensembles aan het touren door Amerika met deze Keltische Kerstvespers.
Bekijk hier een filmfragment van het begin van deze Vespers.
shipwrecked.jpgHiertussendoor klinkt de andere nieuwe CD-uitgave: ‘Shipwrecked’.
Dit is een ‘soundtrack’ van een waargebeurde geschiedenis van Francisco de Cuellar, kapitein van de Armada, die in 1588 schipbreuk leed in Ierland.
Hier wordt Spaanse renaissancemuziek op een mooie wijze vermengd met de Ierse traditionele muziek die hij tegen gekomen kon hebben.
De CD ‘Shipwrecked’ is de debuut-CD van het Ierse ensemble eX olv. zangeres Caitríona O’Leary en luitist Lee Santana. Begin van dit jaar bracht dit ensemble de gelijknamige theatershow ten tonele in Ierland. De soundtrack hiervan is bij deze speciale Kersteditie van L’Esprit Baroque te horen.
Bekijk hier een trailer van Shipwrecked.
Bekijk hier de playlist in de programmagids.

Luister hier het programma terug.