Search for:
spinner

Documento’s 4 en 11 december: deel 3 en 4 in serie Vrouwenkloos

vr 12 nov 2010

Op 4 en 11 december bij Documento: delen 3 en 4 in de serie over Vrouwenkloosters op de Duitse Lüneburger Heide. Muziek uit prachtige handschriften die in de kloosters Medingen en Isenhagen zijn gevonden.
Klooster Medingen werd in de 13de eeuw gesticht als cisterciënzer klooster. Het klooster had een scriptorium waar veel gebedenboeken, liturgische teksten en liederen geschreven werden, vooral na de kloosterreformatie in de vijftiende eeuw.
Handschriften
De handschriften zijn in de loop der eeuwen over de hele wereld verspreid. Ze bevatten over het algemeen Latijnse gezangen maar met name de Nederduitse liederen zijn al sinds de negentiende eeuw bron van onderzoek. De prachtige handschriften (zie afbeelding) wijzen op de vaardigheid van het eigen scriptorium.
Klooster Isenhagen
Ook Isenhagen werd in de dertiende eeuw opgericht als cisterciënzer klooster. In het archief bevinden zich zeven handschriften uit de middeleeuwen, waarvan vijf voor het dagelijkse koorgebed. Een zesde, uit de dertiende eeuw, is voor het gebruik in de mis en het laatste is een verzameling hymnes.
De andere fragmenten zijn uit de 15de en 16de eeuw, en staan vooral in het teken van de transcendentie en dienen voor het zich verdiepen in het hogere.
Uitvoerend ensemble is Ensemble Devotio Moderna, Hannover olv Ulrike Volkhardt.
Documento, Deel 3 Vrouwenkloosters: zaterdag 4 december, 10.00 – 11.00 uur
In deel 4 is een integrale uitvoering te horen van een zeer vroege Matthaeuspassion uit het ‘Cantionall Büch oder Kirchengesenge’ in 1573 gedrukt in Wittenberg.
Documento, Deel 4 Vrouwenkloosters: zaterdag 11 december, 10.00 – 11.00 uur

kloster medingen.jpg
Kloster Medingen