Search for:
spinner

Dit is hoe muziek je hond kan kalmeren

ma 11 dec 2023
Thema: Algemeen

Het is bewezen dat muziek wel degelijk effect heeft op hoe een hond zich voelt. Waar we vaak denken dat dit niet het geval is en een hond alleen luistert naar wat strenge commando’s en blije stemmen, is dit dus absoluut niet het geval. Sterker nog, het heeft zelfs ontzettend veel positieve effecten op je trouwe viervoeter. Vooral richting het einde van het jaar, wanneer we weer richting oud en nieuw gaan, zien we dat in de week voorafgaand al het nodige vuurwerk wordt afgestoken. Los van het feit dat dit niet mag, ontkom je er niet aan om ook je hond hier aan bloot te stellen. Op het moment dat je hond een knal hoort, is het dus ook niet vreemd dat hij onder de bank duikt of op het moment dat je buiten loopt, ineens weg wil rennen. Omdat dit natuurlijk een hoop stress geeft, biedt muziek uitkomst. Natuurlijk wordt dit buiten lastig, maar is het voor binnen de perfecte remedie om je hond te kalmeren. Hoe je dit doet, vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden.

Het effect op honden

Honden zijn, net als de meeste mensen, ontzettend gevoelig. Dat houdt dus ook in dat ze het prettig vinden om in een rustige en vooral ook ontspannen omgeving te zijn. Muziek kan hier dan dus ook ontzettend goed bij helpen. Wist je namelijk dat door te luisteren naar de juiste muziek, de hartslag en ook de bloeddruk van je Australian labradoodle mini kan worden verlaagd? Dit heeft als positieve bijwerking dat ze zich een stuk minder gestrest voelen, waardoor ze lekker ontspannen kunnen liggen. Hoe fijn is het dat je hond tijdens de jaarwisseling of een flinke onweersbui niet langer gestrest is en helemaal in elkaar gekropen in het hoekje van de kamer ligt?

Kies de juiste muziek

Je kunt je wel voorstellen dat natuurlijk niet alle muziek positief werkt om je hond te kalmeren. Het is dus wel zaak dat je weet welke muziek hiervoor het beste werkt. Uit onderzoek is gebleken dat vooral klassieke muziek enorm kalmerend werkt voor je hond. Gelukkig is dit vandaag de dag gemakkelijk te streamen via verschillende streamingdiensten en hoef je dus niet speciaal een cd aan te schaffen met een aantal gecomponeerde stukken van Bach. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is het volume. Honden hebben namelijk een veel sterker gehoor dan wij mensen. Het is dan dus ook van belang dat je het volume niet te hoog zet. Doe je dit wel, dan kan dit ondanks de rustgevende klanken, alsnog stress veroorzaken bij je hond.

 

Perfect voor de eerste nachten van een pup

Ga je een berner sennen pup kopen? Dan zijn de eerste paar nachten vaak niet alleen voor je pup, maar ook voor jezelf  vrij pittig. De kans dat je hond veel huilt is namelijk vrij groot. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat deze kleine nieuwe viervoeter zijn moeder en broertjes en zusjes mist. Door heel zachtjes klassieke muziek op de achtergrond af te laten spelen, zul je merken dat de pup een stuk rustiger is en dus ook sneller in slaap valt.