Niet alleen op Java, ook op Bali wordt gamelanmuziek gemaakt. In dit concert wordt het allemaal duidelijk, in woord maar vooral in muziek.
Balinese gamelan is, naast Javaanse en Soendanese (West-Javaanse) gamelan, een van de drie hoofdtypen. Gamelan heeft op Bali misschien nog wel een grotere functie dan op het westelijke buureiland. Bali is namelijk nog hindoeïstisch en wat op het islamitische Java ondenkbaar is – gamelan in religieuze rituelen – is op Bali dagelijkse kost.
De verschillen tussen Balinese en Javaanse gamelan worden u in dit concert door een deskundige uitgelegd. (Deze uitleg staat in aparte tracks, die u desgewenst kunt overslaan.) Wat oppervlakkige verschillen kunnen we ook met lekenoren wel horen. Balinese gamelan is veel sneller en energieker. Niet alleen ligt het tempo hoger, er zitten ook allerlei gesyncopeerde ritmes in. Vaak is de muziek gewoon swingend! Een paar dingen heeft de Balinese gamelan nog wel gemeen met de Javaanse. De stemmen mogen vrolijk door elkaar lopen zolang de hetzelfde toonladder aanhouden, en de spanning komt voor een groot deel van onverwachte tempowisselingen. Natuurlijk houden beide gamelans hun publiek in trance. Maar op Bali beleef je die trance dansend, niet zittend.