De eerste en de laatste neoclassicist | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De eerste en de laatste neoclassicist

23 oktober 1992, Kleine Zaal, Concertgebouw, Amsterdam

Thema: Klassiek
Genre: Neoclassicisme
Componisten/uitvoerenden: Claude Debussy | Francis Poulenc | Jean Françaix | Maurice Ravel
Opnametechniek: T.R. Abma

De vroege twintigste eeuw was de tijd van het neoclassicisme, zeker in Frankrijk. Heldere texturen, geen gedoe met grote emoties en de constante achtergrond van de achttiende eeuw als inspiratiebron.

De vroege twintigste eeuw was de tijd van het neoclassicisme, zeker in Frankrijk. Heldere texturen, geen gedoe met grote emoties en de constante achtergrond van de achttiende eeuw als inspiratiebron.

Maurice Ravel wordt vaak nog tot het impressionisme gerekend, samen met Debussy. We kunnen hem echter met gemak al bij de neoclassici rekenen. Dat wordt zelden zo duidelijk als in Le tombeau de Couperin, waarin de muziek van Frankrijks barokke trots door de sluier van de twee voorbije eeuwen transformeert tot wat Ravel ons laat horen.

Jean Françaix is misschien wel de laatste neoclassicus. Hij werd geboren in 1912 en Ravel had hem als getalenteerd kind nog aangemoedigd. Zijn werkwijze leek op die van de achttiende-eeuwsers: hij had een hoge productie en zijn stukken hoefden niet allemaal unieke meesterwerken te zijn. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen, zeker niet toen in de jaren vijftig het neoclassicisme weer uit raakte en de avant-garde regeerde. Niettemin bleef hij zijn principes tot zijn dood in 1997 trouw.

Francis Poulenc zit er mooi tussenin. Ook hem associëren we met het neoclassicisme, maar Poulenc was zogezegd precies op tijd. Als lid van Les Six zorgde hij er mede voor dat deze stijl in Frankrijk jarenlang groeide en bloeide.


Le tombeau de Couperin Prélude, vif - Fugue, allegro moderato - Forlane, allegretto - Rigaudon, assez vif, moins vif, tempo I - Menuet, allegro moderato - Toccata, vif
Maurice Ravel 1875-1937
Ronald Brautigam (piano)
Quintette Andante tranquillo - allegro assai - presto - tema con variazioni - tempo di marcia francese
Jean Françaix (1912-1997)
Fodor Kwintet: Marieke Schneemann, fluit Bart Schneemann, hobo Harmen de Boer, klarinet Ronald Karten, fagot Jacob Slagter, hoorn
Sextuor pour piano avec quintette à vents Allegro vivace - divertissement - finale
Francis Poulenc 1898-1962
Ronald Brautigam (piano), Fodor Kwintet
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan