Search for:
spinner

Cassette Culture

di 9 jan 2024
Thema: Crosslinks

Donderdag 11 januari om 23:00 uur het eerste deel van Radio Art: Cassette Culture in het programma Re:light.

Radio Art: Cassette Culture wordt een serie radio uitzendingen, waarin we aandacht zullen besteden aan muziek cassette uitgaven. En nu stelt u natuurlijk gelijk de vraag. De muziek cassette. Dat is toch iets uit het verleden? Dat is toch een audio drager, die niet aan de eisen van onze hedendaagse gedigitaliseerde muziek consumptie voldoet. Waarom daar aandacht aan schenken?

Welnu. De muziekcassette is nooit weggeweest als geluidsdrager. Zelfs na het groots in de markt zetten van de cd, is naast de LP de cassette altijd een veel gebruikte geluidsdrager gebleven. In onze westerse wereld, in de rijke landen werd de afgelopen decennia de cd de standaard. De LP bleef geliefd bij de audiofielen. Echter, die bleek niet makkelijk mee te nemen of te versturen. Daarnaast bleek de cd, evenals een LP, niet altijd duurzaam te zijn. Ook daar kon schade tot vervelende luisterervaringen leiden. De cassette daarentegen was een laagdrempelig medium, dat goedkoop was, in productie en in verkoop. En zelfs na langdurig gebruik, duurzaam bleek te zijn.
In extreem warme landen, op markten, was het dus de muziekcassette, die wonderwel bestand was tegen weersinvloeden. En van een formaat, dat makkelijk in een jaszak of handtasje meegenomen kon worden. Dat geluidskwaliteit te wensen over liet, was voor de alledaagse luisteraar geen issue. En voor het supersnel verspreiden van verse muziek, net opgenomen, de ultieme vorm van het delen van de muziekbelevenis. En juist, dat zelf kunnen opnemen was in de begintijd de ultieme kracht. Het was de geboorte van de DIY (do it yourself) generatie. De eerste toegang tot het zelf kunnen produceren en vermenigvuldigen van muziek. In de zeventiger, maar vooral de tachtiger jaren van de vorige eeuw, werd de muziekcassette dan ook enorm populair. Zo populair, dat de muziekindustrie het als het grote gevaar zag. We kennen allemaal de slogan: home taping is killing music. Gelukkig weten we inmiddels dat de muziek cassette heeft bijgedragen aan een explosie van nieuwe muziek, ongehoorde muziek. Muziek, die anders nooit de industriële maat had gepasseerd.

Ondertussen leven we in 2024. En niet alleen de kwaliteit van platen en cd’s is verbeterd. Ook de muziek cassette kent een andere signaal ruis verhouding. De dynamiek is sterk verbeterd. De behuizing kan er flitsend uitzien. Al met al, een fijn product, met een bijzondere muziekbeleving. Maar dan! De cassettedeck. Ja, wie heeft hem nog? Tweedehands is er een levendige handel. Klusjesmensen knappen de oude apparaten op. Allemaal, omdat er nieuw, heel weinig wordt geproduceerd. Er is bijna geen aanbod van nieuwe cassettedecks. En als ze nieuw te koop zijn. Betaal je een pittige prijs. Er doet zich dan ook een vreemd verschijnsel voor. De liefhebber ziet de muziekcassette tegenwoordig vooral als verzamelobject. Een curiositeit. En de bijgevoegde download code wordt gebruikt voor het digitale luistergenot.
De muziekcassette wordt dus steeds vaker naast een LP en/of cd versie geproduceerd en verkocht. Bijvoorbeeld in Nederland draait De Bandjesfabriek overuren. https://www.debandjesfabriek.nl

Daarom gaan we van start met een serie radioprogramma’s, waarin de cassette onze geluidsbron is. Om het puur te houden, spelen we de originele cassettes af. Dus niet de downloads. Dan heeft de luisteraar de meest natuurlijke beleving. Om het spannend te maken, gaan we zowel nieuw verschenen cassettes als oude exemplaren aan u presenteren. En we gaan natuurlijk het avontuur opzoeken in de wereld van de makers van de muziekcassette. De musici, de componisten, die het zelf uitgeven. Kleinschalig.

Klik hier door naar de eerste aflevering van Radio Art: Cassette Culture.